Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Evropský den obětí trestných činů

KRAJ - Dne 22. 2. 2022 uctili a podpořili policisté společně s pracovníky Probační a mediační služby minutou ticha oběti trestných činů. 

OOP Liberec - městoOOP Liberec - městoPolicisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje se v magické datum v úterý 22. 2. 2022 připojili stejně jako policisté po celé České republice k Evropskému dni obětí trestných činů. Ve spolupráci s Probační a mediační službou uctili a podpořili ve 12 hodin oběti trestných činů minutou ticha. Před policejními služebnami stejně jako v celé republice se navíc rozblikali majáky služebních vozidel. Symbolizovali tím skutečnost, že když oběť vidí blížící se majáky, ví, že přichází pomoc. 

Evropský den obětí trestných činů je každoroční připomínkou podpisu Charty práv obětí ve Velké Británii v roce 1990. Jeho cílem je především zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí. Stejný úkol si klade také Probační a mediační služba, která dlouhodobě podporuje oběti trestných činů v jejich aktivním úsilí vyrovnat se s těžkou životní situací a pomáhá v boji proti předsudkům. Požádat o pomoc či odbornou radu mohou tyto osoby aktuálně v 74 střediscích po celé republice.

„Probační a mediační služba v Libereckém kraji v loňském roce navázala spolupráci s celkem 311 oběťmi trestných činů (Liberec 132, Jablonec 113, Semily 44 a Česká Lípa 22). Pro porovnání v předchozím roce 2020 to bylo 341 osob.", uvedla Mgr. Blanka Dejnožková, vedoucí Probační a mediační služby Liberec a zástupkyně krajského střediska. Pomoc obětem trestných činů, je velmi důležitá a je třeba ji věnovat patřičnou pozornost. 

Práva obětí jsou ukotvena v zákoně č. 45/2013 Sb., O obětech trestných činů. Tento zákon přesně vymezuje status "zvlášť zranitelné oběti", mezi které patří například i děti, osoby vysokého věku nebo oběti domácího a sexuálního násilí, znásilnění, teroristického útoku. Zvlášť zranitelným obětem náleží zvláštní práva, například bezplatná pomoc advokáta, odborná pomoc, lékařské ošetření, ale i výslech této oběti osobou stejného či opačného pohlaví.

Odbor cizinecké policie LiberecOdbor cizinecké policie LiberecPro oběť je velmi často obtížný už první krok, oznámení na policii. Důvody jsou různé, nedůvěra v to, že oběti někdo uvěří a nebo že se věc stejně nevyřeší, dále bolest a psychické trauama hovořit o tom, co se stalo, strach z případeného setkání s pachatem u soudu a jeho msty, mnohdy se oběť stydí, za to, co se stalo, ale také obava z toho, jak bude reagovat její okolí, apod.. I proto Policie ČR vytvořila vstřícné prostředí v podobě speciálních výslechových místností. Policie disponuje také specialisty na práci se zvlášť zranitelnými oběťmi. Při práci s oběťmi trestných činů policisté využívají mnohdy krizovou intervenci, či pomoc policejního či externího psychologa. 

Policie ČR  spolupracuje s celou řadou organizací, které poskytují pomoc obětem trestných činů. Kromě zmíněné Probační a mediační služby je to Oddělení sociálně - právní ochrany dětí, Intervenční centra, Bílý kruh bezpečí, centrum Rosa, různé chartiy a mnoho dalších. Každá z těchto organizací má svou nezastupitelnou roli. 

Nikdo si nezaslouží, aby mu bylo jakkoliv ubližováno, ať už fyzicky, psychicky či materiálně. Pokud se již tak bohužel stane, jsou si příslušníci Policie České republiky vědomi zranitelnosti obětí trestných činů, a proto jedním z jejích dlouhodobých cílů je zajištění lidského a citlivého přístupu k těmto obětem. 

21. 2. 2022
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová 
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

Evropský den obětí trestných činů

Evropský den obětí trestných činů 

Detailní náhled

Dopravní inspektorát Liberec

Dopravní inspektorát Liberec 

Detailní náhled

Odbor cizinecké policie Liberec

Odbor cizinecké policie Liberec 

Detailní náhled

OOP Český Dub

OOP Český Dub 

Detailní náhled

OOP Hejnice

OOP Hejnice 

Detailní náhled

OOP Hrádek

OOP Hrádek 

Detailní náhled

OOP Liberec - město

OOP Liberec - město 

Detailní náhled

OOP Liberec - Vápenka

OOP Liberec - Vápenka 

Detailní náhled

OOP Liberec - Vesec

OOP Liberec - Vesec 

Detailní náhled

OOP Nové Město pod Smrkem

OOP Nové Město pod Smrkem 

Detailní náhled

ÚO Semily

ÚO Semily 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem