Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Důsledně proti toxikomanii

LIBEREC - V kraji proběhlo několik akcí. 

V Libereckém kraji proběhlo již několik akcí, při nichž se policisté zaměřili na protiprávní jednání, a to zejména na přestupky na úseku ochrany před alkoholismem  a jinými toxikomaniemi. Mladí lidé jsou velmi liknaví a neuvědomují si, že přechovávání omamné nebo psychotropní látky, byť v malém množství a pro svou potřebu, je přestupek uvedený v zákoně č. 200/1990 Sb., o přestupcích a hrozí za něj sankce.  Pokuta až do výše 15 tisíc korun.
S ohledem na situaci, kdy někteří mladiství považují některé jednání za standardní, rozhodli se policisté toto eliminovat. Zaměřili se proto na okolí škol, základních i středních a postihovali jednání, které souvisí s nealkoholovou toxikomanií.

Z jednotlivých územních odborů Libereckého kraje - v Liberci, Jablonci nad Nisou, Semilech a České Lípě - se na akcích podílelo 120 policistů, kteří zkontrolovali přes 330 osob. Zjistili celkem 42 přestupků, z nichž šest souviselo se zneužíváním psychoaktivních látek. V těchto šesti případech byli zjištěni i konkrétní mladiství, jejichž jednání bylo řešeno pokutou. Jednání těchto šesti mladých lidí nesouviselo s alkoholem, ale se zněužíváním návykových látek. Ve všech případech zjištění omamné látky se jednalo o marihuanu. Kontrolované osoby byly podrobeny speciálnímu testu, který právě tuto látku specifikoval.  Všechny kontrolované osoby byly studenty středních škol. V jednom případě se jednalo o osobu mladistvou, v ostatních pak o osoby zletilé.
Během kontrol se ani v jednom případě nepodařilo zjistit, že by byli studenti pod vlivem alkoholu. Na akci se rovněž kromě policistů podílela také Celní správa.

O všech zrealizovaných akcích vyrozuměla policie i ředitele škol i s upozorněním, že se nejedná o ojedinělé akce. Ba právě naopak. Policie se bude  na toto přestupkové jednání zaměřovat i nadále a v blízkosti škol bude provádět namátkové kontroly, které budou již běžnou součástí služby policistů. A to zvláště v blízkosti těch škol a lokalit, kde se toto jednání vyskytuje nebo kde dochází k větší koncentraci mladistvých či nezletilých osob a je zde předpoklad, že k tomuto přestupkovému jednání může docházet.

por. Bc. Vlasta Suchánková
e-mail: tiskova.krplb@mvcr.cz
tel.: 974 461 207
5. 11. 2010

 

 

vytisknout  e-mailem