Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Duben - měsíc bezpečnosti

KRAJ - Duben je každoročně považován za měsíc bezpečnosti na našich silnicích. V těchto dnech mohou řidiči vidět v ulicích více dopravních policistů. 

Dopravák s meřidlem.jpgS příchodem jara vyráží do silničního provozu kromě motoristů ve větším počtu nemotorizovaní účastníci tj. cyklisté, motocyklisté a koloběžkáři, kteří během zimních měsíců nechávali své dvoukolé "miláčky" odpočívat. Ale nejen ti. Na silnice se také vydávají i řidiči, kteří v zimě s vozidly tolik nevyjíždějí a po zimní přestávce si musí znovu zvykat na provoz a složitější dopravní situace. 

S prvním sluníčkem dochází i ke zvýšenému pohybu chodců, a to nejen ve městech, ale i v turisticky zajímavých oblastech. 

V tomto období dopravní policisté zaměřují více pozornosti na řidiče hříšníky i ostatní účastníky silničního provozu. Během měsíce dubna policisté v Libereckém kraji realizují mnoho akcí zaměřených na bezpečnost všech účastníků silničního provozu. 

Již  3. dubna  se mohli řidiči potkat na silnicích Libereckého kraje s hlídkami v rámci celorepublikové akce pod názvem " SPEED MARATHON" , zaměřené na dodržování rychlostních limitů. Do této akce, která byla dlouho dopředu avizovaná médii, se mohla zapojit samotná veřejnost, a to navrhováním vlastních vhodných míst, kde by bylo možné kontrolovat rychlost. Lidé v Libereckém kraji navrhli do této akce celkem 282 míst, z nichž dopravní policisté vybrali celkem 68, kde probíhalo měření rychlosti. Stejně jako v uplynulém roce se i letos objevily mhody žertovné návrhy, kde v praxi není možné měření nejvyšší dovolené rychlosti provádět. V průběhu akce policisté zkontrolovali v celém kraji celkem 249 řidičů. Ti se dopustili dohromady 180 přestupků proti zákonu o silničním provozu, za které zaplatili na pokutách 84 200 korun. Přesto, že akce byla médii dlouho dopředu avizovaná, porušilo nejvyšší dovolenou rychlost celkem 113 řidičů.

V následujících dnech zaměří policisté pozornost na problematiku používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů pro přepravu dětí. Na dopravně bezpečnostní akci "Bezpečné poutání" budou mít řidiči možnost dozvědět se, jak se správně poutat, jaká je správná pozice za volantem, či jak správně zvolit a také připevnit dětskou autosedačku.

Ve dnech 17. - 22. dubna  - Řídím, piju nealko pivo - budou policisté ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven a také BESIPEM během dopravních akcí motivovat řidiče k zodpovědnému pití piva. Cílem projektu je zvýšit povědomí řidičů o nealko pivu jako alternativě z hlediska dodržování bezpečnosti a zákona.

Následovat budou Velikonocedopravně bezpečnostní opatření, při kterém budou policisté dohlížet na silniční provoz a zda řidiči dodržují veškerá ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Tedy zda jezdí připoutaní, ve vozidlech s dobrým technickým stavem, anebo zda nesedají za volant pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.

Dne  25. dubna  se může veřejnost setkat s dopravními policisty  na cyklostezce v Liberci, U Nisy v rámci akce " Na kole bezpečně"- projekt, který vznikl ve spolupráci Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a Krajského úřadu Libereckého kraje a který je zaměřen na bezpečnost cyklistů. Cyklisté bývají tradičně řazeni mezi nejohroženější účastníky silničního provozu. Jeho cílem je vybavit cyklisty prostředky k poskytnutí základní laické první pomoci. Cyklisté budou upozorňováni na vhodnost mít u sebe cyklolékárničku, která poslouží při řešení zdravotních potíží, úrazech, střetech či dopravních nehodách, které je mohou potkat.

26. dubna  - Den s IZS/"S námi jen bezpečně" - akce, na které Krajské ředitelství policie Libereckého kraje spolupracuje s Týmem silniční bezpečnosti. Dopravně bezpečnostní akci realizuje Tým silniční bezpečnosti již od roku 2015. Akce je určena pro žáky a pedagogy základních škol, návštěvníky obchodního centra Forum a širokou veřejnost. Návštěvníci si u obchodního domu mohou vyzkoušet první pomoc, naučit se, jak se správně poutat v autě, jak správně používat reflexní prvky při pohybu na silnicích. Program zpestří biketrialová show Martina Šimůnka, několikanásobného mistra světa v Bike-trialu.

A téma bezpečnost se týká i těch nejmenších účastníků silničního provozu. Tým silniční bezpečnosti ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Libereckého kraje a Libereckým krajem vyhlásili v rámci projektu "Markétina dopravní výchova" pro děti mateřských a základních škol literární a výtvarnou soutěž pod názvem "Všichni jezdí připoutaní"Soutěž probíhá v době od 25. března 2019 do 26. dubna 2019. Slavnostní vyhlášení vítězných prací proběhne v první polovině měsíce května. 


5. 4. 2019
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem