Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Drogového dealera zadržela zásahová jednotka

KRAJ - Liberečtí kriminalisté zadrželi jednoho z nejvýznamnějších drogových dealerů v České republice. 

„ZÁSEK“ – tak byla nazvána operace, v rámci níž krajští kriminalisté z týmu „Toxi“ rozpracovali a dokumentovali rozsáhlou, a v důsledku předešlé kriminální minulosti, i vysoce sofistikovanou trestnou činnost 44letého Jablonečana, pro kterého neplatili žádné hranice kraje. Muž, který byl v hledáčku policistů již několik měsíců, se velice dobře orientoval na poli drog. Jeho doménou byla výroba a distribuce pervitinu s odbytištěm do celé České republiky. Pro kriminalisty nebyl tento muž vůbec lehkým cílem. Už z důvodu předešlého překročení zákona v souvislosti s drogami se choval velmi obezřetně a konspirativně (kontroloval se, používal speciální techniku, apod.).
 
Ale i přesto byli policisté několik kroků před tímto 44letým mužem, a i když se snažil „pracovat“ s velkou dávkou konspirativnosti, podařilo se kriminalistům dostat k velice důležitým a zásadním informacím, které změnily jeho směr jeho budoucího života.
 
Kriminalisté v rámci vyšetřování zjistili, že se má uskutečnit převoz většího množství vyrobeného pervitinu i možnou trasu převozu. Na tento den D se velmi dobře připravili a ke spolupráci přizvali i policisty ze Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. 8. prosince 2014 pak operace „Zásek“ zdárně končí. V Libouchci na Děčínsku policisté zásahové jednotky zadržují 44letého muže a jeho 24letou přítelkyni, která mu při trestné činnosti pomáhala.
 
Využití zásahové jednotky při zadržení 44letého drogového dealera mělo své opodstatnění. Muž, který je jeden z nejvýznamnějších organizátorů výroby a následné distribuce pervitinu, byl v souvislosti s rozsáhlou trestnou činností na úseku drog zadržen již v červenci 2012. Za svou „podnikavost“ s drogami muFoto_05 hrozil až 18letý trest odnětí svobody. Následně byl rozhodnutím Krajského soudu v Ústí nad Labem – pobočka Liberec, nepravomocně odsouzen k 15ti letému trestu odnětí svobody. S ohledem na vysoký trest, ale i další důvody, byl 44letý Jablonečan stíhán vazebně, a to až do začátku března 2014, kdy jej soud s vazby propustil.
 
 
Po propuštění ale 44letý muž nezahálel, právě naopak. Liberečtí kriminalisté zjistili, že se drogám věnuje stále a velice aktivně v trestné činnosti pokračuje. Proto zahájili úkony trestního řízení a operativně získávali poznatky, informace a důkazy, které by vedly k jeho zadržení. A i přesto, že byl dealer značně překvapený, nehodlal se jen tak lehce vzdát. Vzhledem k tomu, že mu hrozí vysoký trest, se pokusil o útěk. Zastavil ho až varovný výstřel a následné použití donucovacích prostředků.
 
Velice přínosná byla i následná osobní prohlídka a prohlídka vozidla, v němž byl zadržen. V autě převážel 520 gramů skutečně kvalitního pervitinu, za který by na „černém trhu“ utržil přes půl miliónu korun. V jeho bytě v Jablonci nad Nisou pak kriminalisté zajistili dalších 23 gramů pervitinu, 13 gramů marihuany a bezmála 620 tisíc korun na hotovosti. Zajištěn byl vůz, motorka a elektronika (PC, mobilní telefony, aj.), vše, co využíval k páchání trestné činnosti.
Foto_07
 
Kriminalistům z týmu toxi se podařilo zadržet osobu, která byla velmi významnou ikonou drogového podsvětí v České republice. 44letý muž si převzal usnesení o zahájení trestního stíhání z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy (dále jen „OPL“). Za to si může vyslechnout nepodmíněný trest v rozmezí od 8 do 12 let.
 
Spolu s ním si vyslechla obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s OPL také 24letá přítelkyně. Té hrozí trest v rozmezí 2 až 10 let. Stejný trest, jako hlavnímu 44letému organizátorovi,  hrozí i dalším dvěma mužům.  36letému a 32letému, oba z Liberecka. Mladší z mužů si v současné době odpykává trest odnětí svobody pro drogovou trestnou činnost.
 
 
Vzhledem k tomu, že se kriminalisté obávali páchání dalšího protiprávního jednání ze strany hlavního pachatele – 44letého Jablonečana, podali cestou Krajského státního zastupitelství podnět k uvalení vyšetřovací vazby. Okresní soud v Liberci se z důvody vazby (útěková, koluzní) ztotožnil. Další dva pachatelé (24letá žena a 36letý muž) jsou stíháni na svobodě, 32letý muž si v současné době odpykává výkon trestu odnětí svobody pro drogovou trestnou činnost.
 
 
Shrnutí: 
  • od zahájení činnosti speciálního týmu Toxi je to již 95tý odhalený případ
  • obvinění z protiprávního jednání si vyslechlo již 135 pachatelů
  • podařilo se zajistit 13 varen pervitinu
  • a 10 pěstíren konopí  . . . .

 

16. 12. 2014
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí


 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem