Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dopravně preventivní akce "Zebra se za Tebe nerozhlédne"

KRAJ - Příští týden v Libereckém kraji proběhne opět dopravně preventivní akce zaměřená na správné přecházení vozovek. 

V následujícím týdnu od 2. do 6. září opět proběhne na celém území České republiky dopravně preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Tato akce Policie České republiky se již tradičně koná za podpory Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Při výkonu služby se policisté budou zaměřovat na správné přecházení vozovky chodci a na respektování pravidel silničního provozu na pozemních komunikacích řidiči motorových vozidel vůči chodcům.

Zářijová akce bude opět zaměřena především na prevenci. Policisté mimo jiné chodce  budou informovat o tom, jak je důležité být v očním kontaktu s řidičem vozidla, které je v bezprostřední blízkosti přechodu pro chodce a také to, že úskalím jsou přechody s více jízdními pruhy.  Dětem i ostatním chodcům chce Policie České republiky akcí „Zebra se za tebe nerozhlédne“ znovu připomenout, že i oni jsou účastníky silničního provozu, kteří by měli přecházet vozovku po důkladném rozhlédnutí se a nejlépe v místech vyznačených přechodem pro chodce. Tam, kde jsou semafory pro chodce, přecházet vždy na zelenou a přesto stále sledovat provoz na silnici, kterou přecházejí. Nemá smysl riskovat a přebíhat před projíždějícími auty. Úrazy v souvislosti s pohybem na přechodu pro chodce se každodenně týkají velkého počtu chodců a u mnohých končí smrtí, trvalými zdravotními následky s omezením v běžných životních situacích.

Do akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“ se samozřejmě zapojí i policisté v celém Libereckém kraji, kteří již od ranních hodin před začátkem vyučování a odpoledne po jeho skočení budou dohlížet u základních škol na správné přecházení dětí. Během těchto dnů policisté budou sledovat při přecházení i dospělé chodce, hovořit s nimi o dané problematice a také zcela jistě poslouchat jejich rozmanité názory na toto téma. Děti od policejních hlídek za správné přecházení budu dostávat  upomínkové předměty s logy Policie ČR a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra a omalovánky „Bezpečná cesta do školy“.

Vzhledem k tomu, že děti jsou na silnici ohroženy více než jiní chodci, tak policisté v rámci této akce připravují i například besedy zaměřené právě na problematiku správného přecházení vozovek.


30. 8. 2019
nprap. Dagmar Sochorová
Oddělení tisku a prevence
Jablonec nad Nisou

vytisknout  e-mailem