Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Buďte vidět!

KRAJ - Neosvětlení chodci a cyklisté se vystavují nebezpečí nehody i pokuty 

Od podzimu do jara ztěžují řidičům i chodcům pohyb na silnici zhoršené klimatické podmínky. Déšť, mlha, popadané listí, náledí či sníh jsou příčinou celé řady dopravních nehod. Avšak nejen zhoršené klimatické podmínky a snížená viditelnost, ale také nevyhovující oblečení bývá přímým důsledkem tragických dopravních nehod střetu s chodci a cyklisty.

Snížená viditelnost není jen noc. Je to situace, kdy účastníci silničního provozu dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu.

„Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích“. Tato povinnost vyplývá z § 53, odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (zákon o silničním provozu).

Vidět a být viděn. Na to by měli myslet všichni chodci. Řada z nich se totiž domnívá, že když oni auto vidí, vidí i řidič je. To je ale velký a často bohužel tragický omyl.

viditelnost.jpg
Viditelnost chodce
Důležitá je především spodní část těla, tj. barva kalhot a bot a např. kočárku, který tlačíme před sebou a je tak vidět první. Reflexní materiály je nejlepší umístit na nejvíce se pohybující část – upoutá tak větší pozornost.

Viditelnost cyklisty
Jízdní kolo musí mít vždy odrazku přední, zadní, boční a na pedálech. Za snížené viditelnosti ještě navíc přední a zadní osvětlení. Ideálním doplňkem povinné výbavy je reflexní proužek na kotníku.

Rady pro zvýšení viditelnosti

  • Noste pestré oblečení!
  • Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i tmy!
  • Reflexní prvky umístěte nejlépe na zápěstí ruky, blízko ke kolenům a do úrovně pasu vždy směrem do komunikace (cyklisté také na přilbu a kolo)!
  • Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenční bezpečnostními prvky!
  • Reflexním prvkem opatřete i kočárek – protože s ním vjíždíte na komunikaci dříve, než na ni vstoupíte vy!
  • Nezapomeňte na zadní část těla. Při chůzi s baterkou, svítilnou nebo použitím světla v mobilním telefonu jste vidět jen zepředu!

Reflexní a fluorescenční předměty nejsou drahé. Různé přívěsky, nášivky, samolepky, pásky apod. pořídíte v galanteriích nebo v obchodech s jízdními koly za rozumné ceny. I Policie ČR dlouhodobě zaměřuje na osvětu chodců a jejich zviditelňování v rámci silničního provozu. Od podzimu 2015 do současnosti vydali policisté v rámci přímého výkonu služby neoznačeným chodcům téměř 100 tisíc reflexních pásků a v této aktivitě budou pokračovat i nadále.

Právě naše viditelnost zásadně ovlivňuje to, zda se nám řidič vyhne, nebo nás srazí. BUĎTE VIDĚT!

por. Mgr. Lenka Dvořáková
Koordinátor prevence kriminality
KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem