Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vloupání do rekreační chaty

PELHŘIMOVSKO: Policisté pátrají po neznámém pachateli, který se vloupal do chaty 

Policisté z obvodního oddělení Pacov pátrají po neznámém pachateli, který se v době od 13. do 20. září vloupal do rekreační chaty v katastrálním území obce Kramolín na Pelhřimovsku. Pachatel se do prostor samotné chaty dostal vylomením okenice a následným vyhnutím železné západky. Z rekreačního objektu poté odcizil motorovou pilu, pětilitrový kanystr s benzínem a přenosné rádio, čímž majitelce objektu způsobil škodu ve výši necelých pěti tisíc korun. Přivolaní policisté místo trestného činu ohledali, zajistili stopy a následně ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a porušování domovní svobody, za které pachateli v případě jeho dopadení hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Dopadení pachatele je v případě vloupání do jakéhokoliv rekreačního objektu velmi obtížné, neboť majitelé často vloupání či krádež zjistí až po delší době. Vlivem časové prodlevy dochází k poškození anebo k naprostému znehodnocení některých stop, které by policisty mohly zavést k domnělému pachateli. Práci policistům znesnadňuje také to, že se v rekreačních oblastech a chatových lokalitách pohybuje menší množství osob, které by se mohly stát svědky vloupání a poskytnout tak policistům důležité informace.

Majitelům chat proto doporučujeme, aby v rekreačních objektech nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci. Je vhodné objekt zabezpečit elektronickým zabezpečením a mechanickými zábrannými prostředky jako jsou například bezpečnostní zámkový systém, mříže nebo uzamykatelné okenice. Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. Uklizené by měly být také všechny věci, které by pachatel mohl při násilném vniknutí do objektu použít. Jedná se především o sekyry a další nářadí či předměty, které je možné využít k páčení.

Je vhodné rekreační objekt i v zimních měsících nepravidelně navštěvovat. Uklizený sníh budí zdání pobytu majitele v objektu. Dále je vhodné všímat si pohybu podezřelých osob a vozidel v chatových oblastech.

Pokud dojde k vloupání do rekreačního objektu je pro policisty důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř a tuto věc neprodleně oznámil policii. Vhodné je také pořídit si fotodokumentaci cenných věcí. Policisté ji poté mohou využít při pátrání a identifikaci odcizených předmětů.

Policisté v rámci běžného výkonu služby v chatových oblastech provádějí v průběhu celého kalendářního roku nepravidelné preventivní kontroly. V zimních měsících jsou pak tyto kontroly častější a intenzivnější a jsou do nich nasazování i policejní psovodi.

nprap. David Linhart, vrchní inspektor

21. září 2018

vytisknout  e-mailem