Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pozor na platby předem!

KRAJ VYSOČINA: Nakupování přes internet má svá rizika 

Internetové obchody či různé portály s bazarovým zbožím se těší velké oblibě a není to jen trend mladých lidí. Kupujícími jsou osoby napříč všemi věkovými kategoriemi. Nakupování přes internet má samozřejmě své výhody. Nemusíte nikde pobíhat po kamenných prodejnách, šetříte svůj čas a dnes již téměř vše objednáte z pohodlí domova, mnohdy i cenově výhodněji. Ale pozor! I nákupy přes internet s sebou přinášejí značná rizika, a to především v momentě, kdy za objednané zboží zaplatíte předem.

Sám se o tom přesvědčil muž, který zareagoval v květnu na inzerát na internetu, který se týkal prodeje traktoru. Zkontaktoval se s prodejcem a po vzájemné dohodě na podmínkách prodeje přistoupil poškozený k zaplacení zálohy na účet prodávajícího, který byl veden v cizí měně. Poté ještě následovaly další platby týkající se ekologického poplatku a přepravy. Muži však do současné doby zemědělský stroj doručen nebyl a prodávající s ním přestal komunikovat. Jednáním pachatele vznikla muži škoda přes 100 tisíc korun.

Další poškozený přišel téměř o dvě stě tisíc korun, když prodávajícímu zaslal platbu předem za sběratelské mince, které neobdržel a ani zaslané peníze mu vráceny nebyly. Prodávající přestal s poškozeným mužem komunikovat.

Často se také setkáváme s podvody, kdy si kupující přes internet objedná zboží, přičemž v obdrženém balíčku se nachází zcela jiná věc, většinou nižší hodnoty, než kterou si kupující objednal.

Muž z Vysočiny si přes internet objednal laserovou svářečku v hodnotě téměř dvou tisíc korun. Následně muži přišel balík, ale po otevření na něj čekalo nemilé překvapení. V balíku sice byla svářečka, avšak nefunkční a bez laseru.

Další podvedenou se stala žena, kterou zaujala na internetu nabídka použitého mini notebooku. S prodávajícím se domluvila na způsobu přepravy a zaplacení za zboží. Poté žena vyčkala, až balíček přijde a na výdejně za něj zaplatila. V balíku se však nenacházel očekávaný notebook, ale imitace plastového dětského tabletu na baterie.

Jak se podvodníkům ve virtuálním prostředí bránit?

  • Při nakupování na internetu buďte obezřetní
  • Čtěte recenze týkající se internetových obchodů
  • Mnohé se dá vyčíst i v komentářích, popřípadě dohledat informace o prodejcích na bazarových portálech
  • Na platbu předem přistupujte jen u ověřených prodejců
  • Nenechte se až příliš ovlivnit podezřele nízkou cenou
  • Rizika s sebou nesou i nákupy ze zahraničních internetových stránek, a to především v momentě reklamací apod.

por. Ing. Michaela Lébrová, komisařka
8. září 2023

vytisknout  e-mailem