Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policistům se opět podařilo zvýšit objasněnost

TŘEBÍČSKO: Počet spáchaných trestných činů vloni výrazně klesl  

V roce 2016 došlo na Třebíčsku celkem k 1 194 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo objasnit 64,15 % (tj. 766 skutků). O rok dříve došlo k celkem 1 437 trestným činům a z tohoto počtu bylo objasněno 63,81 %. (V roce 2014 řešili policisté 1 541 trestných činů, z nichž se policistům podařilo objasnit 58,01 %, v roce 2013 došlo k 1 699 trestným činům a objasněno bylo 54,68 % případů).

V loňském roce došlo v porovnání s rokem předcházejícím o rekordní snížení počtu spáchaných trestných činů, kterých bylo v meziročním porovnání o 243 méně. Dále nejen, že třebíčští policisté navázali na vynikající výsledek objasněnosti, kdy se jim v roce 2015 podařilo překročit třiašedesát procent, ale objasněnost vloni ještě zvýšili. Procento objasněných spáchaných trestných činů bylo v loňském roce na Třebíčsku v porovnání s ostatními územními odbory na Vysočině nejvyšší.

Ke snížení počtu spáchaných trestných činů došlo v téměř všech oblastech. O 33 skutků poklesla násilná trestná činnost, o 131 bylo vloni v porovnání s rokem 2015 méně majetkových trestných činů a o 67 skutků se snížil i počet v oblasti hospodářské trestné činnosti. K mírnému zvýšení počtu trestných činů došlo u mravnostní kriminality, kde se zvýšil počet o dva skutky.

K nejvíce trestným činům došlo v loňském roce v Třebíči a obcích v jejím okolí. Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Třebíč a Policejní stanice Okříšky prověřovali policisté celkem 703 trestných činů, z nichž se podařilo 62,45 % objasnit (v roce 2015 došlo k 796 trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 62,69 %). Na Hrotovicku (včetně území patřícího do působnosti Policejní stanice Jaroměřice nad Rokytnou) došlo v loňském roce k 104 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 65,38 % (v roce 2015 bylo spácháno 145 trestných činů, objasnit se z tohoto počtu podařilo 68,97 %). Na Jemnicku prověřovali policisté 88 trestných činů, z nichž je objasněno 71,59 % (v roce 2015 došlo k 86 trestným činům, z nichž bylo objasněno 63,95 %). Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Moravské Budějovice došlo vloni k 166 trestným činům, objasnit se policistům podařilo 69,28 % (v roce 2015 bylo spácháno 222 trestných činů, objasnit se policistům podařilo 70,27 %). Na Náměšťsku došlo v loňském roce k 133 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 60,9 % (v roce 2015 došlo k 188 trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 56,91 % případů).    

U 251 trestných činů spáchaných v loňském roce policisté zjistili, že se jich pachatel dopustil pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky (v roce 2015 jich bylo 324). Vloni spáchaly osoby mladší osmnácti let celkem 43 trestných činů, což je o deset méně než o rok dříve.

Násilná trestná činnost

V loňském roce došlo na Třebíčsku k 120 násilným trestným činům, z nichž kriminalisté objasnili 75,83 %. (V roce 2015 došlo k 153 násilným trestným činům, objasnit se podařilo 83,01 % případů). Nejčastěji v loňském roce v oblasti násilné trestné činnosti docházelo k úmyslným ublížením na zdraví, kterých policisté řešili 37. Je to ale o téměř polovinu méně než v roce předcházejícím, kdy jich policisté zaevidovali 69. Objasnit se policistům podařilo 73 procent případů. Dále policisté prověřovali 24 případů nebezpečného vyhrožování, kterých bylo o dva více než v roce 2015, a 18 případů porušování domovní svobody, což je o deset více než v roce předcházejícím. K výraznému poklesu došlo u nebezpečného pronásledování, kde z 12 případů v roce 2015 klesl počet na čtyři spáchané vloni, všechny se podařilo policistům objasnit.

Loupeží bylo vloni spácháno sedm, o rok dříve čtyři a v roce 2014 devět. Mezi častějšími násilnými činy bylo vloni také týrání osoby žijící ve společném obydlí (9 skutků, policisté všechny objasnili) a dále týrání svěřené osoby, kde stoupl počet ze tří skutků v roce 2015 na pět spáchaných vloni.

Velmi rychle se třebíčským kriminalistům podařilo objasnit loupežné přepadení, ke kterému došlo na konci února v Třebíči. Dva útočníci přepadli v prostoru toalet autobusového nádraží staršího muže. Oba opakovaně soudně trestaní recidivisté skončili ve věznici. Kriminalisté objasnili také případ, ve kterém spor mezi dvěma muži vyústil v březnu ve vydírání s fyzickým násilím. Pachatel byl obviněn ze spáchání násilného trestného činu. Ve vazební věznici skončil muž, který v březnu v Třebíči na ulici přepadl a zranil ženu, kterou připravil o kabelku. Ze spáchání čtyř trestných činů, včetně napadení zakročujícího policisty, byl obviněn mladý muž, který se dopouštěl majetkové a násilné trestné činnosti v obci na Moravskobudějovicku. Kriminalisté objasnili také loupežné přepadení prodejny v Třebíči. Pachatele, který přišel v květnu s nožem do prodejny a pod pohrůžkou použití násilí požadoval vydání peněz, dopadli ještě ten den. Ve vazební věznici skončil muž, který v obci na Náměšťsku napadl seniora a zaútočil i na zakročujícího policistu.

Mravnostní trestná činnost

V 17 případech se v loňském roce jednalo o mravnostní trestné činy, z nich kriminalisté objasnili 58,82 %. (V roce 2015 došlo k 15 mravnostním trestným činům, objasnit se podařilo 86,67 % z nich).

Majetková trestná činnost

V loňském roce došlo na Třebíčsku k 372 majetkovým trestným činům. Objasnit se jich do konce roku podařilo 32,26 %. (V roce 2015 bylo spácháno 503 majetkových trestných činů, z nichž policisté objasnili 35,59 %, v roce 2014 to bylo 661 majetkových trestných činů s objasněností 34,19 %). V této oblasti došlo k výraznému snížení počtu spáchaných trestných činů, a to o 131 skutků, v porovnání s rokem 2014 je rozdíl ještě markantnější a činí 289 trestných činů.

Ve 110 případech se jednalo o krádeže vloupáním, v 154 o krádeže prosté a 108 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy.

Z kategorie krádeží vloupáním se pachatelé nejčastěji vloupali do rodinných domů, kterých bylo vloni 30, v roce 2015 bylo vloupáních do rodinných domů o čtyři více. Častější byla vloni také vloupání do rekreačních chat (15 případů), i zde se ale počet spáchaných činů v porovnání s rokem předcházejícím snížil, a to o téměř polovinu (v roce 2015 bylo těchto případů 27). K poklesu počtu trestných činů došlo u vloupání do bytů (z osmi případů na pět). Naopak se výrazně zvýšil počet vloupání do obchodů (z devíti na 18) a narostl také počet vloupání do restaurací, kterých bylo vloni osm a o rok dříve jedno. Krádeží vloupáním bylo vloni o 42 méně než o rok dříve.

Z kategorie krádeží prostých byly vloni nejčastěji páchaným trestným činem krádeže vozidel, kterých bylo vloni 18, z nichž se policistům podařilo polovinu případů objasnit (v roce 2015 bylo případů odcizených vozidel o jeden méně. U krádeží věcí z vozidel došlo stejně jako vloni k poklesu počtu spáchaných trestných činů, policisté jich řešili 12, což je o 25 méně než v roce 2015 a dokonce o 39 méně než předloni. Ke snížení počtu trestných činů došlo také u krádeží jízdních kol (z 19 spáchaných v roce 2015 na deset vloni). Krádeží pohonných hmot bylo vloni devět, o rok dříve bylo trestných činů o tři více, ke krádežím v bytech došlo v deseti případech, v roce 2015 řešili policisté o osm krádeží více. V porovnání s rokem předcházejícím vloni poklesl počet kapesních krádeží, ze sedmnácti se snížil na dvanáct. Vloni se snížil počet krádeží prostých o 65 skutků, objasnit se policistům v této oblasti podařilo téměř čtyřicet procent případů.

Mezi nejčastější zbývající majetkové trestné činy patří podvody (51 případů), kterých bylo o 24 méně než v roce 2015. Dále došlo k 45 případům poškození cizí věci, osmi zpronevěrám a čtyřem případům zatajení věci.

Velkým úspěchem třebíčských policistů bylo objasnění rozsáhlé série poškozování majetku sprejováním, počet případů se vyšplhal na rovnou stovku. Trestnou činnost páchali v Třebíči dva mladí muži. Jejich cílem se staly zejména domy, garáže a elektrorozvaděče, celková škoda byla vyčíslena na necelých 250 tisíc korun. Dopadnout se policistům podařilo také muže, který v Třebíči okrádal starší ženy. Jeho cílem se stalo celkem šest žen, které náhodně potkal na ulici. Kromě krádeží se dopustil i loupežného přepadení, při kterém napadená žena utrpěla vážné zranění. Objasnit se kriminalistům podařilo také trestnou činnost trojice pachatelů, kteří se zaměřili na zástupkyně finanční společnosti nabízející půjčky. Ženy vylákali na sjednané místo a peníze, které s sebou přinesly k pokrytí půjčky, se snažili odcizit. V prosinci policisté dopadli pachatele, který během jedné noci poškodil v Třebíči celkem dvaadvacet vozidel. Na automobilech ničil zpětná zrcátka a majitelům vozidel způsobil celkovou škodu za více než 130 tisíc korun.

Hospodářská trestná činnost

V loňském roce došlo k 156 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům podařilo 64,1 % případů. (V roce 2015 došlo ke 223 hospodářským trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 60,99 %). Počet spáchaných trestných činů v této oblasti v meziročním porovnání klesl o více než jednu čtvrtinu.

Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji páchaný čin podvod (57 případů), úvěrový podvod (28 skutků), kde se v porovnání s rokem 2015 snížil počet spáchaných trestných činů o 40 skutků, dále zpronevěra (11 skutků), činy spáchané v souvislosti s neoprávněným držením platební karty (10 případů) a k devíti trestným činům došlo vloni u krácení daně.

Ostatní trestná činnost

Ze zbývajících 529 trestných činů se kriminalistům podařilo objasnit 89,41 %. Mezi těmito zbývajícími trestnými činy je 54 případů přečinu zanedbání povinné výživy a 73 přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí, u obou nedošlo v porovnání s rokem 2015 k výraznějším změnám. Výrazně se v loňském roce snížil počet trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky, v roce 2015 jich bylo 125, vloni počet klesl na 89. Dále byl v 39 případech trestný čin spáchán v souvislosti s dopravní nehodou, což je o 15 případů méně než v roce předtím. Dalšími častěji páchanými trestnými činy jsou v této kategorii výtržnictví (92 případů) a sprejerství (35 případů). U výtržnictví se počet trestných činů v porovnání s rokem 2015 zvýšil o 17 skutků, objasnit se policistům podařilo 75 % případů, u sprejerství naopak počet trestných činů klesl o devatenáct skutků, policisté objasnili téměř polovinu případů.

Ze spáchání výtržnictví byl obviněn muž, který se obnažoval před nezletilými dívkami. K obtěžování dívek došlo ve dvou případech v Třebíči. Jednou se cílem muže staly dvě dívky, které oslovil z vozidla, podruhé přišel za dívkami, které v tu dobu byly na louce. Pachatele kriminalisté na základě šetření vypátrali a zahájili jeho trestní stíhání.

Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita, vloni prověřovali kriminalisté v této oblasti 79 trestných činů, o rok dříve jich bylo o třicet méně. Drogová trestná činnost patří mezi skrytou, která se musí aktivně vyhledávat, a za dopadením pachatelů je vždy precizní a vytrvalá operativní činnost kriminalistů. Zvyšování počtu případů tak u této trestné činnosti značí jejich velmi dobrou práci. Odhalování drogové kriminality navíc na sebe váže snižování počtu spáchaných trestných činů v dalších oblastech trestné činnosti,  zejména majetkové a násilné, neboť osoby závislé na drogách páchají často majetkovou trestnou činnost a užívání drog zvyšuje agresivitu i psychickou nevyrovnanost.

V březnu dopadli třebíčští kriminalisté muže, který si v rodinném domě na Náměšťsku zřídil pěstírnu konopí. Při domovní prohlídce kriminalisté kromě rostlin konopí a usušené marihuany zajistili také tablety drogy Extáze a papírky drogy LSD. Muž byl nejprve stíhán na svobodě, v dubnu ale vnikl do bytu svědka, kterého fyzicky napadl, na podaný návrh byl vzat do vazby a skončil ve věznici. Do věznice putoval také muž, který na Třebíčsku distribuoval pervitin. Podezřelého muže dopadli kriminalisté již na konci května, v páchání drogové trestné činnosti ale nepřestal ani po zahájení trestního stíhání. Obviněného muže kriminalisté opětovně zadrželi, rozšířili jeho trestní stíhání a na podaný návrh byl vzat do vazby. V červnu provedli kriminalisté rozsáhlou realizaci, při které ve spolupráci s vězeňskou službou Věznice Rapotice rozkryli organizovanou skupinu pachatelů dopouštějící se drogové trestné činnosti. Ze spáchání zvlášť závažného zločinu bylo obviněno celkem šest osob, z nichž polovina jsou odsouzení vězni. Trestná činnost skupiny spočívala v organizaci dodávání drog a mobilních telefonů do věznice a jejich následné distribuci. V říjnu zadrželi kriminalisté dva muže, kteří vyráběli a distribuovali pervitin. Trestné činnosti se dopouštěli v různých částech Třebíče, dále v několika případech na Brněnsku i dalších místech České republiky. Jeden z nich byl vzat do vazby. Kriminalisté zadrželi také ženu a dva muže, kteří na Třebíčsku distribuovali pervitin. Všechny tři zadrželi, dva z nich přistihli přímo při distribuci drog. Žena skončila ve věznici. Do vazby byl vzat také osmnáctiletý mladík, který prodával pervitin a marihuanu, a v páchání trestné činnosti nepřestal, ani když byl již obviněn ze spáchání trestné činnosti na úseku drog.

Na závěr loňského roku darovali policisté územního odboru Třebíč hromadně krev a plazmu, tím pomohli léčit a zachraňovat životy dalších lidí. Do dobročinné akce se zapojilo celkem dvaačtyřicet policistů a občanských zaměstnanců, svojí aktivní účastí ji podpořil i vedoucí územního odboru plk. Mgr. Petr Tomášek. Cílem bylo pomoci tam, kde je to potřebné, a motivovat k darování nejcennější tekutiny také ty, kteří o tomto kroku přemýšlejí, ale dosud k němu nepřistoupili. Třebíčští policisté tak navázali na dobrou tradici, kdy v minulých letech již třikrát po sobě vybrali peníze, jednalo se vždy o částku deset tisíc korun, a tyto pak darovali Dětskému a novorozenecké oddělení Nemocnice Třebíč na nákup odběrového křesla pro děti, dětské postýlky a naposledy na nákup povlečení do dětských postýlek.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

15. února 2017

vytisknout  e-mailem