Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté zachránili ženě život

KRAJ VYSOČINA: Policisty ocenil a odměnil krajský policejní ředitel 

Skleněnou plaketou Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ocenil v pondělí 18. února dvojici policistů z obvodního oddělení Hrotovice  - praporčíka Radka Pečivu a nadstrážmistra  Tomáše Pustinu - ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina brig. gen. Mgr. Miloš Trojánek.

Společně s vedoucím územního odboru Třebíč plk. Mgr. Petrem Tomáškem jim poděkoval za projevení osobní statečnosti a  duchapřítomnosti při záchraně života ženy v malé obci na Třebíčsku. Policejní hlídka obvodního oddělení z Hrotovice ve složení Radek Pečiva a Tomáš Pustin byla 7. února ve večerních hodinách vyslána do obydlí v malé obce na Třebíčsku k prověření oznámení, že ženě chce někdo odebrat její vozidlo.

Když policisté přijeli na místo oznámení a na oznamovatelku zvonili, žena jim po nějaké době otevřela, ale v tu chvíli upadla mezi dveřmi na zem. Policisté zjistili, že je žena od krve. Zeptali se, co je jí stalo a žena jim odpověděla, že chtěla spáchat sebevraždu. Údajně proto, že nechtěla dál žít způsobem, jakým dosud žila. Žena si pořezala obě ruce na zápěstí a v loketní jamce a silně krvácela. Kromě toho ještě vypila roztok určený pro čištění oken. Policisté na situaci okamžitě zareagovali, kdy jeden policista zavolal na místo zdravotnickou záchrannou službu. Druhý člen hlídky rozstřihl žena oba rukávy u oděvu a zjistil tak rozsah poranění. Poté se policisté pokusili zastavit krvácení a obě ruce provizorně ošetřili. Podařilo se jim zastavit masivní krvácení, ale žena začala upadat do bezvědomí. Policisté až do příjezdu zdravotnické záchranné služby kontrolovali životní funkce a ženu udržovali při vědomí. Záchranáři si po příjezdu na místo zraněnu ženu převzali a převezli ji ve stabilizovaném stavu do zdravotnického zařízení v Třebíči.

„Byla to moje první noční služba na obvodním oddělení a hned jsme měli takový vážný případ,“ uvedl Tomáš Pustina, který na hrotovické obvodní oddělení nastoupil po absolvování základní odborné přípravy začátkem února letošního roku. „To by udělal každý, nepovažuji se za nějakého hrdinu,“ řekl k události skromně Radek Pečiva.

Policisté ženě poskytli první pomoc, která byla pro záchranu jejího života zcela zásadní a rozhodující. Profesionální chování a duchapřítomnost obou policistů při záchraně ženina života vysoce vyzdvihl krajský policejní ředitel, který uvedl, že oba policisté jsou v jeho očích opravdoví hrdinové. „Dokázali jste se v daný okamžik správně rozhodnout a neváhali jste pomoci. Žena díky vám dvěma dostal druhou šanci,“ doplnil brig. gen. Mgr. Miloš Trojánek s tím, že podobné hrdinské činy policistů dělají dobré jméno nejen krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru.

Dvaatřicetiletý Radek Pečiva slouží u Policie České republiky jedenáctým rokem. Jeho o rok starší kolega Tomáš Pustina nastoupil do služebného poměru v květnu roku 2018. Oba v současné době slouží na obvodním oddělení Hrotovice.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

18. únor 2019

vytisknout  e-mailem