Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Obviněný muž byl vzat do vazby

TŘEBÍČSKO: Odcizené jízdní kolo kriminalisté vypátrali 

Dlouho nepobyl na svobodě muž, kterého třebíčští kriminalisté vyšetřují v souvislosti s krádežemi jízdních kol. Hned následující den po propuštění ze zadržení odcizil další kolo a okamžitě s ním vyrazil s cílem ho zpeněžit vlakem ve směru na Brno. Kriminalisté pohotovým zásahem vypátrali nejen muže, ale i odcizené jízdní kolo, které se tak mohlo vrátit zpět k jeho majiteli. Na podaný návrh byl obviněný muž vzat do vazby.

Minulý týden kriminalisté objasnili sérii krádeží jízdních kol a v jejich rukou skončil podezřelý dvaatřicetiletý muž z Olomoucka. V listopadu totiž v jednom případě odcizil mobilní telefon a v první polovině února odcizil v pěti případech v Třebíči jízdní kolo. Přičemž třikrát odvezl jízdní kolo z různých objektů a dvakrát využil situace, kdy mu lidé nabízející své ojeté jízdní kolo v prodeji na sociální síti, poskytli před slíbeným zaplacením kolo na „zkušební jízdu“, ze které už se ale nevrátil. Muž se po dopadení k trestné činnosti doznal. Kriminalisté zahájili trestní stíhání dvaatřicetiletého muže, který byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů. Vzhledem k tomu, že dle zákona nebyly dány důvody vazby, byl po provedení všech nezbytných úkonů ze zadržení propuštěn.

Již druhý den ale obviněný muž opět „sáhl po snadném výdělku.“ Našel na sociální síti inzerát muže z Třebíčska nabízející k prodeji jízdní kolo za více než deset tisíc korun. S prodávajícím se dohodl na koupi a poté se oba v odpoledních hodinách sešli na ulici v lokalitě části Nové Město. Obviněný muž chtěl před zaplacením provést „testovací jízdu“, s čímž prodávající s výměnou za zálohu v podobě bundy souhlasil a muž s jízdním kolem odjel. Majitel se však jeho návratu nedočkal. S kým měl tu čest, poznal hned vzápětí, když z bundy vytáhl policejní protokol. Případ oznámil policistům a ti okamžitě jednali. Vzhledem k tomu, že zloděj kola v předchozích případech velmi rychle prodával dalším lidem v jiném kraji, zaměřili se kriminalisté na dopravní spoje. Úspěšní byli do hodiny. „Podezřelého muže jsme vypátrali i s odcizeným kolem na trase vlaku jedoucího ve směru na Brno,“ dodal npor. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality.

Zadržený muž skončil v policejní cele a kriminalisté rozšířili jeho trestní stíhání. Jízdní kolo zajistili a následně předali zpět jeho majiteli.

To, že se muž po zahájení trestního stíhání dopustil další trestné činnosti, a navíc v tak krátké době po propuštění ze zadržení, mu výrazně přitížilo. Svým jednáním dal sám najevo, že s pácháním trestné činnosti nemá v úmyslu přestat.

„Na obviněného muže jsme podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby,“ dodal vedoucí třebíčských kriminalistů s tím, že na základě rozhodnutí soudu byl obviněný muž vzat do vazby a poté ho policisté eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Obviněnému muži hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Policisté znovu apelují na občany, aby byli obezřetní a dbali na ochranu svého majetku. Při prodeji věcí je nutné trvat na zaplacení smluvené částky již při předání. Je důležité si uvědomit, že totožnost kupujícího nezaručí jeho profil na sociální síti, pod kterým zde vystupuje, a osobní setkání s kupujícím či předání zástavy nemusí být záruka, že se jedná o seriózního člověka a prodávající se nestane obětí podvodníka.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

25. února 2020

vytisknout  e-mailem