Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Objasnění série krádeží

JIHLAVSKO: Obviněná žena skončila za mřížemi 

Jihlavští kriminalisté dopadli muže a ženu, kteří se dopouštěli majetkové a drogové trestné činnosti. Zůstala za nimi série krádeží se škodou za téměř půl milionu korun. Muži se vloupávali do různých objektů a zaměřili se zejména na jízdní kola, dále motorové pily a nářadí. Kromě krádeží jeden z mužů a žena distribuovali pervitin. Kriminalisté všechny tři podezřelé zadrželi a zahájili jejich trestní stíhání. Obviněná žena skončila za mřížemi. 

Objasnit krádeže se jihlavským kriminalistům podařilo na základě operativního šetření. Dostali se na stopu trojici, kterou spojovaly krádeže a prodej drog. Oba podezřelé muže i ženu kriminalisté zadrželi v jednom dni na různých místech Jihlavy a všichni tři postupně směřovali v doprovodu policistů na jihlavské policejní oddělení, kde byli umístěni do cel. Kriminalisté provedli domovní prohlídku v bytě, kde zadržení naposledy pobývali, a dále prohlídku garáže. Kriminalisté zajistili věci, u kterých vzniklo podezření, že pocházejí z trestné činnosti a dále krystalickou látku, která bude podrobena expertíze. 

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání všech tří zadržených, dva jsou z Jihlavska, zbývající z Prachaticka. „Třiatřicetiletý muž je obviněn ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, dále ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody. Ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy je obviněna také sedmatřicetiletá žena. Čtyřicetiletý muž je obviněn ze spáchání tří trestných činů, a to přečinu krádeže, přičemž činem byla způsobena větší škoda, přečinu poškození cizí věci a přečinu porušování domovní svobody,“ řekl npor. Mgr. Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, všichni tři obvinění byli v minulosti již opakovaně soudně trestáni. Dopouštěli se různorodé trestné činnosti, zejména majetkové. Dva z nich byli již trestáni za drogovou trestnou činnosti, mladší z mužů byl v září odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou až do roku 2026, žena byla naposledy potrestána za drogový delikt nepodmíněným trestem odnětí svobody. Čtyřicetiletý muž byl naposledy odsouzen za krádeže a brány věznice opustil letos na jaře se zkušební dobou do roku 2024. 

Mladší z mužů a žena jsou obviněni z toho, že distribuovali na různých místech Jihlavy pervitin. Drogy prodali v desítkách případů. Třiatřicetiletý muž se navíc v listopadu vloupal do stavebního kontejneru v Přísece a dále do objektu v Jihlavě, odcizil nářadí a elektrocentrálu. Čtyřicetiletý muž je obviněn ze série dvanácti případů krádeží, ke kterým došlo v době od srpna do října v Jihlavě a v jednom případě také v Lukách nad Jihlavou. V Jihlavě se muž vloupal do garáží rodinných domů, vnikal do bytových domů, kde pak kradl ve společných prostorech nebo sklepních kójích, krádeže se dopustil v prostoru přístřešku a pokusil se vloupat také do chatky. V Lukách nad Jihlavou vnikl do dílny a skladu, odcizil jízdní kola a nářadí. Také v Jihlavě se muž zaměřil převážně na krádeže jízdních kol, která odcizil v objektech na ulicích Březinova, E. Rošického, Brtnická, Mošnova a dalších místech města. Nejvyšší škodu způsobil při vloupání do garáže rodinného domu, kde v září odcizil dvě elektrokola a zůstala za ním škoda za bezmála sto tisíc korun. Vysoká škoda vznikla také při krádeži v bytovém domě, kde v místnosti společné kolárny vzal tři jízdní kola v hodnotě přibližně pětasedmdesát tisíc korun.
Věci získané při krádežích se obvinění snažili zpeněžit a finanční prostředky používali pro svoji potřebu.

Obviněnou ženu policisté odvezli do věznice, kde si odpyká soudem uložený trest odnětí svobody. Muži jsou stíháni na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. 

Obviněné ženě a třiatřicetiletému muži hrozí za trestnou činnost trest odnětí svobody až na deset let. Druhý obviněný muž může být odsouzen až k pětiletému pobytu za mřížemi.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
5. prosince 2022

vytisknout  e-mailem