Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nehoda s lehkým zraněním

KRAJ VYSOČINA: Pneumatiky na autech neměly požadovaný vzorek 

Policisté z dopravního inspektorátu Havlíčkův Brod vyjížděli ve čtvrtek 29. prosince krátce před patnáctou hodinou vyšetřovat okolnosti dopravní nehody, která se stala v katastru obce Krucemburk.

Šestapadesátiletá řidička vozidla Škoda Octavia jela ve směru od obce Vojnův Městec směrem ke křižovatce se silnicí III/03713. Při průjezdu levotočivou zatáčkou spatřila protijedoucí vozidlo Peugeot Partner, které řídil padesátiletý muž. Toto vozidlo jelo v opačném směru jízdy. Oba řidiči začali brzdit. Řidička vozidla Škoda přejela do protisměrné části komunikace, kde se čelně střetla s protijedoucím vozidlem Peugeot. Při dopravní nehodě utrpěla spolujedoucí z vozidla Peugeot lehké zranění a z místa dopravní nehody byla odvezena vozidlem zdravotnické záchranné služby do nemocnice v Novém Městě na Moravě. Ke zranění ostatních účastníků nedošlo. Policisté provedli u obou řidičů dechové zkoušky s negativním výsledkem. Ohledáním vozidel policisté zjistili, že na vozidle Škoda jsou užity zimní pneumatiky, ale hloubka dezénu nedosahuje ani na jednom kole hranice čtyř milimetrů. Na vozidle Peugeot byly užity rovněž zimní pneumatiky, avšak na zadní nápravě hloubka dezénu nedosahovala hranice čtyř milimetrů. Řidič osobního vozidla Peugeot navíc předložil neplatný řidičský průkaz, jehož platnost skončila letos v srpnu. Další okolnosti dopravní nehody jsou předmětem šetření.

Zákon o provozu na pozemních komunikacích upravuje použití zimních pneumatik při jízdě na všech silnicích na území České republiky. Řidič je povinen na vozidle užít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze takové jevy předpokládat.

U motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3500 kg musí být zimní pneumatiky umístěny na všech kolech vozidla a hloubka dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů musí být nejméně 4 mm. Vozidla s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg musí mít zimní pneumatiky umístěny na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Hloubka hlavních dezénových drážek nebo zářezů musí být nejméně 6 mm.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

30. prosinec 2016

vytisknout  e-mailem