Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nebezpečný muž byl vzat do vazby

TŘEBÍČSKO: Muž zapálil vozidlo a napadal další lidi 

Kriminalisté zadrželi nebezpečného muže, který zapálil vozidlo a dále napadal další lidi bez opodstatněného důvodu a na základě domněnek. Násilí vůči okolí odmítal zanechat a tento záměr potvrdil dokonce i policistům. Závažnost této hrozby zdůrazňují jeho předchozí činy a stupňování agrese. Policistům vydal takzvaný boxer, se kterým přišel na policejní oddělení. Jednatřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání trestného činu, na podaný návrh byl vzat do vazby.

V obci na Třebíčsku došlo k požáru vozidla a velmi rychle bylo zřejmé, že se nejednalo o náhodu. Přesto, že obyvatele obce velmi rychle přivolali hasiče, plameny pohltily osobní automobil, který stál zaparkovaný poblíž domu. Na místě zasahovali hasiči a také policisté, kteří okamžitě po přijetí oznámení na místo vyjeli. Ke zranění osob nedošlo. Policisté provedli ohledání, šetření a zadokumentování místa činu, dále zajistili stopy. Zjistili, že rychlost a rozsah požáru ovlivnilo polití vozidla hořlavinou. Majitelem automobilu byl muž, který již v minulosti čelil hrozbě násilím ze strany jednatřicetiletého muže. Navíc jednatřicetiletý muž krátce před požárem napadl ještě jiného muže, stopa tak vedla k němu. Policisté podezřelého v krátké době vypátrali a zajistili. Prověřování případu převzali kriminalisté oddělení obecné kriminality, prováděli šetření, výslechy a rozkrývali všechny detaily případu. Podezřelý muž podával k věci na policejním oddělení vysvětlení a vyjádřil svůj úmysl majitele vozidla fyzicky napadnout a pokračovat v protiprávním jednání. Dále měl u sebe tzv. boxer, který vydal a policisté jej zajistili. Podezřelého muže neodradilo ani poučení ze strany policistů o následcích a případném postihu takového jednání.

Hrozba pokračování v páchání trestné činnosti je jedním z důvodů vazby dle trestního řádu, neboť obviněný smí být vzat do vazby tehdy, jestliže z jeho jednání nebo dalších konkrétních skutečností vyplývá důvodná obava, že bude opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, dokoná trestný čin, o který se pokusil, nebo vykoná trestný čin, který připravoval nebo kterým hrozil.

Kriminalisté muže zadrželi a umístili ho do policejní cely. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání zadrženého muže. „Jednatřicetiletý muž z Třebíčska byl obviněn ze spáchání přečinu poškození cizí věci,“ řekl npor. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž je uživatelem drog, v minulosti byl soudně trestán za majetkovou trestnou činnost.

Muž je obviněn z toho, že zapálil osobní vozidlo zaparkované nedaleko domu, v němž poškozený bydlí. Ve večerních hodinách přijel do obce s naloženým kanystrem s hořlavou kapalinou. U automobilu poškodil okénko a vnitřní i venkovní prostor polil hořlavinou, kterou zapálil. Poté z obce odjel. Vozidlo bylo požárem zcela zničeno.

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby a policisté ho eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

13. května 2022

vytisknout  e-mailem