Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž obviněný z vraždy putoval do vazby

KRAJ VYSOČINA: Pachatele zadržela zásahová jednotka v místě jeho bydliště 

První letošní vraždu na Vysočině vyšetřují od pátečního rána kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Muže podezřelého z vraždy se kriminalistům podařilo velmi rychle vypátrat. Pachatele několik hodin po činu zadržela zásahová jednotka v místě jeho současného bydliště. Třiačtyřicetiletého muže kriminalisté obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy.

V pátek 5. února v časných ranních hodinách jsme přijali na lince tísňového volání 158 oznámení o nálezu mrtvého muže uvnitř areálu textilní firmy v Havlíčkově Brodě. Okamžitě po oznámení události vyjely na místo dostupné policejní hlídky. Na místě se nacházel jednadvacetiletý mladík, který ve firmě pracoval jako dělník. Na jeho těle byla viditelná bodnořezná poranění na následky nichž na místě zemřel.  Vzhledem k tomu, že si tato poranění nemohl způsobit sám, bylo zřejmé, že na spáchání násilného trestného činu se musela podílet další osoba. Na místo události byl proto vyslán kompletní krajský výjezd odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Kriminalisté důkladně ohledali místo činu, zajistili všechny potřebné stopy a vyslechli svědky události. Vyšetřovatel zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Kriminalisté zajistili pracovní nůž, který pachatel nechal po vraždě na místě činu.  Zdali se skutečně jedná o vražednou zbraň, určí až výsledky odborných zkoumání.

„Ve velmi krátké době se nám podařilo vytipovat podezřelého muže a začalo intenzivní pátrání po jeho aktuálním pobytu za účelem co nejdříve ho zadržet.  V průběhu prověřování jsme zjistili, že se muž časně ráno nechal ošetřit v jihlavské nemocnici s drobnými poraněními,“ doplnil plk. Mgr. Pavel Kubiš, vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.  Pokračovalo rozsáhlé pátrání, v rámci něhož kriminalisté zjistili, že se muž ukrývá v místě svého současného bydliště. S ohledem na okolnosti spáchané vraždy byla k provedení zákroku na místo přivolána zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Příslušníci zásahové jednotky muže zadrželi. Při zadržení nebyl nikdo zraněn. Policisté muže umístili do policejní cely a ve věci probíhaly úkony v rámci trestního řízení.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání a dvaačtyřicetiletého muže z malé obce na Havlíčkobrodsku a obvinili ho ze zvlášť závažného zločinu vraždy. „Obviněný muž se k věci vyjádřil, své jednání nijak nepopíral, ale nelze říci, že se k vraždě přiznal,“ uvedl k případu plk. Mgr. Pavel Kubiš. Motiv brutálního činu zůstává zatím nejasný. K osobě obviněného lze uvést, že ve firmě, kde se vražda stala, pracoval krátkou dobu v dělnické profesi. Do současné doby byl bezúhonný a v minulosti nebyl soudně trestán. Muž měl být v minulosti vojákem z povolání. Všechny další informace, které se dotýkají osoby pachatele, budou předmětem dalšího šetření.

K samotnému činu lze uvést, že se odehrál v pátek 5. února v časných ranních hodinách, tedy zhruba dvě hodiny před tím, než bylo tělo zavražděného muže nalezeno jeho spolupracovníkem. Pachatel zaútočil nožem a své oběti zasadil velké množství bodných a řezných ran do oblasti zad a hlavy. Za zvlášť závažný zločin vraždy mu v případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání patnácti až dvaceti let, případně výjimečný trest. Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět k vypracování návrhu na vazební stíhání pachatele.  V neděli v dopoledních hodinách se u vazebního soudu v Hradci Králové konalo vazební jednání a soudce návrhu vyhověl a pachatel bude stíhán vazebně. Policejní eskorta obviněného muže převezla do vazební věznice v Brně.

V letošním roce se jedná o první případ vraždy v našem kraji. V loňském roce jsme v Kraji Vysočina vyšetřovali čtyři zločiny vraždy nebo pokusů vraždy. Všechny vraždy se v roce 2015 podařilo kriminalistům objasnit.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

8. únor 2016

 

vytisknout  e-mailem