Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž byl obviněn ze spáchání pěti trestných činů

JIHLAVSKO: K poškození vozidla muž použil lesnický nástroj zvaný sapina 

Jihlavským kriminalistům se podařilo rozplést složitý případ, při kterém byl jako ničící prostředek použit lesnický nástroj zvaný sapina. Konflikt mezi dvěma muži přerostl ve fyzické napadení, krádež telefonu a poškození vozidla. Policejní komisař zahájil trestní stíhání sedmapadesátiletého muže, který byl obviněn z celkem pěti trestných činů.

K činu došlo vloni na podzim. Pro policisty případ začal přijetím oznámení na tísňovou linku 158. Po jedné hodině odpoledne se totiž na policii s žádostí o pomoc obrátila osádka vozidla, muž se ženou, kteří byli značně vyděšení. S automobilem v tu chvíli směřovali k oddělení policie v Jihlavě a vyjádřili vážnou obavu o svůj život. Policisté je navedli a okamžitě přijali příslušná opatření. Řidič v krátké době s viditelně výrazně poškozeným vozidlem zastavil před vstupem do budovy policie, kde jeho osádka vyhledala bezpečí.

Policisté zjišťovali veškeré dostupné informace. Prověřování případu převzali jihlavští kriminalisté. Provedli šetření, ohledání, a to jak v souvislosti s poškozeným vozidlem, tak na místě, kde mělo k incidentu dojít, dále zjistili informace k totožnosti zúčastněných osob. Kriminalisté případ prověřovali, prováděli výslechy, zjišťovali přesný průběh případu a související okolnosti, v neposlední řadě si vyžádali lékařské zprávy a příslušné posudky. Na vozidle vznikla škoda vyčíslená na téměř 150 tisíc korun, další škoda necelých sedm tisíc korun vznikla napadenému muži odcizením mobilního telefonu.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání sedmapadesátiletého muže. „Muž byl obviněn ze spáchání trestných činů ublížení na zdraví, krádeže, poškození cizí věci a výtržnictví, dále byl obviněn z přečinu nebezpečného vyhrožování spáchaného se zbraní,“ řekl npor. Ing. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality, s tím, že jako zbraň byl v tomto případě použit kovový špičák s násadou, takzvaná sapina. Obviněný muž byl již v minulosti soudně trestán.

Muž byl obviněn z toho, že v obci nedaleko Jihlavy napadl jiného muže, kterého zranil, vzal mu mobilní telefon, vyhrožoval a poškodil mu vozidlo. Nejprve přijel do obce a kolem jedné hodiny odpoledne zastavil u vozidla s řidičem, se kterým měl v minulosti spor. S dřevorubeckým nástrojem v ruce k automobilu přišel, vzal osádce mobilní telefon a opakovaně udeřil sapinou do různých částí vozidla. Řidiči vyhrožoval újmou na zdraví a fyzicky ho také napadl (nástroj přitom nepoužil). Řidič se snažil z místa uniknout, čemuž obviněný muž aktivně bránil. Nakonec se osádce vozidla přece jen podařilo ujet, přivolat pomoc a vyhledat bezpečí na oddělení jihlavské policie.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za spáchanou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na tři roky.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

7. května 2020   

vytisknout  e-mailem