Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalita na Třebíčsku v prvním pololetí

TŘEBÍČSKO: Počet trestných činů se stále snižuje 

Letos došlo v prvním pololetí na Třebíčsku k celkem 585 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo do současné doby objasnit 57,61 %, což je 337 skutků. Ve stejném období loňského roku došlo k celkem 642 trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 59,97 % případů (v prvním pololetí roku 2015 bylo spáchání celkem 796 trestných činů a o rok dříve to bylo dokonce 829 trestných činů).

V letošním roce tak došlo ke snížení počtu trestných činů, a to o 57 skutků, a zároveň se policistům daří objasňovat stále vysoký počet skutků. V porovnání se stejným obdobím před třemi lety je rozdíl počtu spáchaných trestných činů dokonce 244 skutků. K poklesu počtu spáchaných trestných činů došlo u majetkové a násilné trestné činnosti, v první oblasti se meziročně snížil počet skutků o 36 a v druhé o dvanáct. Naopak se zvýšil počet mravnostních deliktů, kterých bylo letos třikrát více než vloni, a o osmnáct skutků je také více hospodářských trestných činů.

U 120 trestných činů policisté zjistili, že se jich pachatel dopustil pod vlivem alkoholu, a u devatenácti pod vlivem návykové látky. V prvních šesti měsících spáchaly osoby mladší osmnácti let celkem 24 trestných činů, což o přibližně polovinu méně než vloni, ve 157 případech se jednalo o recidivisty.

K nejvíce trestným činům došlo v prvním pololetí v Třebíči a obcích v jejím okolí. Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Třebíč prověřovali policisté celkem 350 trestných činů, z nichž se podařilo 55,14 % objasnit. (vloni to bylo 360 trestných činů s objasněností 55 %). Na Hrotovicku došlo v letošních prvních šesti měsících k 51 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 56,86 % (vloni to bylo 55 trestných činů s objasněností 74,14 %). Na Jemnicku prověřovali policisté 43 trestných činů, z nichž je objasněno 62,79 % (vloni to bylo 51 trestných činů s objasněností 68,63 %). Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Moravské Budějovice došlo k 72 trestným činům, objasnit se policistům dosud podařilo 70,83 % (vloni to bylo 102 trestných činů s objasněností 64,71 %). Na Náměšťsku došlo v prvním pololetí k 69 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 53,62 % (vloni to bylo 71 trestných činů s objasněností 60,56 %).

Násilná trestná činnost

V prvním pololetí došlo na Třebíčsku k 63 násilným trestným činům, z nich kriminalisté objasnili 66,67 % případů (v loňském roce došlo ve stejném období k 75 násilným trestným činům, z nichž bylo objasněno 77,33 %, a v roce 2015 jich bylo 92). V letošním roce tak v meziročním porovnání násilná trestná činnost klesla o dvanáct skutků a o rok dříve bylo těchto trestných činů dokonce o 29 více. V jednadvaceti případech policisté zjistili, že skutek spáchal recidivista, u pěti násilných činů kriminalisté zjistili, že byl pachatel mladší osmnácti let. Osmadvacet násilných trestných činů bylo spácháno pod vlivem alkoholu nebo drog.

V letošním roce se v porovnání s loňským pololetím výrazně snížil počet loupeží, a to z šesti na dvě, obě kriminalisté objasnili. V oblasti násilné trestné činnosti je nejčastěji páchaným skutkem úmyslné ublížení na zdraví, kterých bylo v prvním pololetí spácháno 25, což je o dvě více než ve stejném období vloni. Do současné doby se policistům podařilo šedesát procent případů objasnit. Častějším trestných činem je také nebezpečné vyhrožování, kterých je letos deset, což je o čtyři trestné činy méně než vloni.  K výraznému snížení došlo u případů porušování domovní svobody, kde se snížil počet z loňských třinácti skutků na pět. Policisté prověřovali v prvních šesti měsících letošního roku v oblasti násilné trestné činnosti také čtyři případy nebezpečného pronásledování a dva útoky na policisty. Dále řešili pět případů týrání osob žijících ve společné domácnosti a dva případy týrání svěřené osoby.

Velmi rychle se třebíčským kriminalistům podařilo objasnit závažný případ loupežného přepadení, ke kterému došlo na konci dubna v Třebíči. Opilý osmnáctiletý mladík požadoval od řidiče taxislužby odvoz zdarma, a to pod pohrůžkou použití skleněné lahve s uraženým hrdlem, kterou ho ve vozidle ohrožoval. Napadený muž utrpěl při obraně řezná poranění. Opilý pachatel se snažil s vozidlem taxislužby odjet, což se mu ale nepodařilo, a poté ještě z místa utéct, přivolaní policisté ho ale dostihli a zadrželi. Policejní komisař zahájil trestní stíhání mladíka, který byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů.

Mravnostní trestná činnost

V patnácti případech se v prvním pololetí jednalo o mravnostní trestné činy, z nich kriminalisté do současnosti objasnili 26,67 % případů (vloni došlo ve stejném období k pěti mravnostním deliktům a o rok dříve ke třinácti).

Majetková trestná činnost

Letos došlo v prvních šesti měsících na Třebíčsku k 156 majetkovým trestným činům. Objasnit se dosud policistům podařilo 29,49 % (vloni jich bylo v prvním pololetí spácháno 192, z nichž bylo 29,17 % případů objasněno, předloni došlo dokonce k 280 majetkovým trestným činům). Letos tak počet majetkových trestných činů opět klesl, rozdíl činí 36 skutků, a v porovnání s prvním pololetím roku 2015 je to o 124 skutků.

V pětatřiceti případech se jednalo o krádeže vloupáním (vloni jich bylo 44), ve čtyřiašedesáti o krádeže prosté (vloni jich bylo 82) a 57 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy (vloni jich bylo 66). Ve všech kategoriích se tak počet spáchaných trestných činů meziročně snížil.

Z kategorie krádeží vloupáním se pachatelé nejčastěji vloupali do rodinných domů (9 případů), je jich ale o sedm méně než vloni. Vloupání do rekreačních chat bylo sedm, stejně jako vloni. Klesl také počet vloupání do obchodů (z pěti případů na žádný). Snížil se také počet vloupání do restaurací, a to ze čtyř případů vloni na jeden letos. Případy vloupání do bytů byly letos dva a do školy se pachatel vloupal v jednom případě, který policisté objasnili.

V kategorii krádeží prostých byly nejčastěji odcizeny věci z různých objektů, těchto případů bylo 22. Krádeží věcí z vozidel bylo letos deset a krádeží jízdních kol devět, což je o pět více než vloni. Případy odcizení pohonných hmot řešili policisté čtyři, kapesních krádeží sedm. Do kategorie krádeží prostých patří také krádeže automobilů, které jsou tři, což je o šest méně než ve stejném období vloni.

Mezi zbývající majetkové trestné činy patří podvody, kterých bylo v první polovině letošního roku spácháno 21, což je o třináct méně než ve stejném období vloni. Dále byly časté přečiny poškození cizí věci, kterých bylo spácháno 24, stejně jako vloni. Dále došlo k šesti zpronevěrám a ve stejném počtu případů si pachatelé nechali nalezenou věc.

Hospodářská trestná činnost

V první polovině letošního roku došlo k 90 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům do současné doby podařilo 55,56 % (vloni došlo k 72 hospodářským trestným činům s objasněností 41,67 %).

Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji páchané činy úvěrový podvod, kterých je 19 (vloni jich bylo o čtyři méně). Podvodů bylo spácháno 12, třináct pachatelů zneužilo cizí platební kartu, došlo také k osmi případům krácení daně a pět případů se týkalo oblasti padělání a pozměnění peněz.

Ostatní trestná činnost

Ze zbývajících 261 trestných činů se kriminalistům dosud podařilo objasnit 74,71 % případů. Nejčastěji páchaným činem je v této oblasti přečin zanedbání povinné výživy, kterých policisté letos řešili 44, což je o dvanáct více než vloni. Přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky bylo letos 40, což je o třináct méně než vloni. Výražně klesl počet případů výtržnictví, kterých řešili policisté v prvním pololetí 34, vloni jich bylo 53.  Dále je častý trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí, kterých bylo v prvním pololetí 33. Sprejerství bylo spácháno sedmnáct a případů ohrožování výchovy dítěte bylo sedm. Dále byl ve dvanácti případech trestný čin spáchán v souvislosti s dopravní nehodou, což je o devět méně než vloni.

Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita, v první polovině letošního roku prověřovali kriminalisté v této oblasti 45 trestných činů, což je o čtyři více než vloni. Drogová trestná činnost patří mezi skrytou a její odhalování je spojeno s pečlivým vyhledáváním a intenzivní operativní činností kriminalistů, zvyšování počtu odhalených trestných činů tak značí jejich úspěšnou a velmi dobrou práci.

V květnu se kriminalistům podařilo dopadnout nebezpečného pachatele, který distribuoval pervitin. Zadržen byl na Náměšťsku, když jel s vozidlem a převážel desítky gramů drogy. Při zákroku najížděl s automobilem do policejních vozidel, snažil se ujet a policejní automobily vytlačoval ze silnice. Vzhledem k perfektnímu výcviku policistů Speciální jednotky Dukovany, která zákrok prováděla, byl muž i za značně ztížených podmínek rychle zadržen a nedošlo ke zranění ani střetu vozidel. Podezřelý čtyřicetiletý muž, opakovaně soudně trestaný recidivista, u sebe měl mimo jiné také plynovou pistoli, kterou kriminalisté zajistili. Na podaný návrh byl obviněný muž vzat do vazby.

Policistům obvodního oddělení Moravské Budějovice se podařilo na začátku dubna včas vypátrat a zachránit muže, který chtěl svůj život ukončit. Čtyřiatřicetiletému muži, který se v tu dobu nacházel ve velmi špatné životní situaci a zkonzumoval množství různých léků s alkoholem, oba policisté velmi profesionálním zásahem a citlivým přístupem zachránili život.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

28. července 2017 

vytisknout  e-mailem