Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté odhalili pěstírnu konopí

KRAJ VYSOČINA: Pětice cizinců ve velkém pěstovala a sušila konopí 

Kriminalistům Služby kriminální policie a vyšetřování z Územního odboru Pelhřimov ve spolupráci s kriminalisty z Odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se podařilo koncem uplynulého týdne rozbít další dobře organizovanou skupinu pachatelů na úseku drogové kriminality.
 
V obci Rynárec na Pelhřimovsku zadrželi v pátek v budově bývalé základní školy pět cizinců, kteří zde ve velkém pěstovali konopí. Všechny muže kriminalisté zajistili za asistence policistů ze zásahové jednotky. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Všichni cizinci byli obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v trvání osmi až dvanácti let. Soud včera v případu všech pěti obviněných cizinců rozhodl o vazbě.
 
„Pětice cizích státních příslušníků v období od počátku měsíce srpna letošního roku do pátku 16. prosince letošního roku v budově bývalé základní školy pěstovala v indoorové pěstírně rostliny konopí. Tyto vypěstované rostliny muži následně sušili. Usušené konopí skladovali tak, aby poté mohli zrealizovat také jeho distribuci,“ řekl k rozsáhlému případu kpt Mgr. Zdeněk Maloušek, vrchní komisař odboru obecné kriminality.
 
Kriminalisté při prověřování tohoto případu zjistili, že tito muži také zajišťovali každodenní chod pěstírny, kdy rostliny konopí přesazovali, zalévali, hnojili a obsluhovali elektrické zařízení pro svícení, větrání a vzduchotechniku. Svým jednáním tak udržovali nejvhodnějšího prostředí pro růst rostlin. Část rostlin následně sklidili, usušili a zabalili do speciálních sáčků, které měly připraveny k odvozu.
 
Za uvedené období vypěstovali celkem v šesti pěstebních prostorech asi 870 kusů rostlin konopí o výšce od 9 do 100 cm. Tyto rostliny usušili a do speciální černé fólie zabalili celkem 26 kilogramů sušiny. Z tohoto množství již převážnou část – zhruba 20 kilogramů - si pachatelé naložili do osobního vozidla, aby mohli drogy přepravit k další distribuci do Prahy. Jejich protiprávní jednání však překazili svým zákrokem policisté.
 
Prodejní hodnota samotné sušiny převyšuje částku 5 000 000 korun. Při prohlídce nebytových prostor byly všechny věci určené k pěstování a zpracování drog zajištěny. Hodnota zajištěného konopí a věcí určených k jejich pěstování a zpracování činí asi 10 000 000 korun. V Kraji Vysočina se jedná v letošním roce o jediný takto rozsáhlý případ realizace na úseku drogové scény.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
20. prosinec 2011

vytisknout  e-mailem