Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté odhalili padělatele bankovek

KRAJ VYSOČINA: Za padělání a pozměnění měny hrozí až osmileté vězení 

Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina rozšířili začátkem října původní trestní stíhání dvou mužů, kteří jsou podezřelí ze spáchání zločinu padělání a pozměnění peněz. V případě prokázání viny jim za tento zločin hrozí trest odnětí svobody v trvání až osmi let. Oba obvinění jsou stíháni na svobodě. Oběma mužům ve věku devatenáct a třiadvacet let, kteří pocházejí z obce na Ždársku, bylo pro stejnou pokračující trestnou činnost rozšířeno obvinění..
 
Devatenáctiletý muž se trestné činnosti dopouštěl tím, že v přesně nezjištěné době zhruba ve druhé polovině června a počátkem července letošního roku v místě svého bydliště za pomoci multifunkčního zařízení nejdříve naskenoval do svého notebooku bankovky v nominální hodnotě 500 korun, 1000 korun a 5000 korun a 2000 korun. Poté na své vlastní tiskárně vytiskl nejméně tři oboustranné bankovky v hodnotě 5000 korun, které měly totožné sériové číslo. Dále vytiskl nejméně pět oboustranných bankovek v hodnotě 1000 korun a pět jednostranných bankovek v hodnotě 500 korun. I tyto bankovky měly v dané nominální hodnotě vždy stejné sériové číslo.  Kromě toho vytiskl nejméně 33 kusů oboustranných bankovek nominální hodnoty 500 korun, nejméně 39 kusů jednostranných bankovek téže nominální hodnoty, jednu oboustrannou bankovku v hodnotě 1000 korun a jednu bankovku v hodnotě 2000 korun. I všechny tyto bankovky měly v daných nominálních hodnotách vždy shodné sériové číslo.
 
Muž sám nejméně v pěti případech bankovku v hodnotě 500 korun uvedl jako pravou do oběhu tím, že bankovkami platil různé útraty v restauracích a bufetech na území Kraje Vysočina i v místech mimo náš kraj. V několika případech falešnou bankovku zajistili přímo majitelé restaurace, v jednom případě byla bankovka zajištěna v tržbě bufetu. Jindy byly padělané bankovky zajištěny až v bankovních ústavech, kam je odevzdali podnikatelé v denní tržbě. Bankovky kriminalisté zajistili a jednotlivé případy analyzovali. Devatenáctiletý muž společně s druhým obviněným mužem nejméně v jedenácti případech uvedli jako pravou od oběhu padělanou bankovku v hodnotě 500 korun. I v těchto případech byly bankovky zajištěny většinou v odevzdaných  tržbách podnikatelů až v peněžních ústavech, také většinou na území našeho kraje.
 
„První oznámení o výskytu podezřelé bankovky v hodnotě 5000 korun jsme zadokumentovali již začátkem července. V následujícím období jsme na území Kraje Vysočina zaznamenali zvýšený výskyt padělaných bankovek totožného sériového čísla, a také padělaných bankovek stejné nominální hodnoty. I všechny tyto bankovky měly shodné sériové číslo. Bylo tedy zřejmé, že všechny bankovky pocházejí ze stejného zdroje,“ uvedl kpt. Bc. Ivo Mareček, vrchní komisař odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Podezřelé bankovky kriminalisté postupně zajistili a předali k provedení odborné expertizy do České národní banky. Bylo potvrzeno, že jde o méně zdařilé padělky. Po důkladném prověřování se kriminalistům podařilo odhalit pachatele, kteří bankovky vyráběli a následně s vědomím, že jsou falešné, je uváděli do oběhu. Muži se k trestné činnosti doznali a v červenci byli obviněni. Devatenáctiletý muž byl obviněn ze zločinu padělání a pozměnění peněz. Třiadvacetiletý muž byl obviněn z přečinu padělání a pozměnění peněz. Vyšetřovatel klade tomuto muži za vinu, že v letos v červenci převzal od svému známého nejméně deset bankovek s vědomím, že jde o falešné bankovky. 
 
Devatenáctiletý muž při výslechu kriminalistům sdělil, že prodával letos na jaře auto a od neznámého muže obdržel za vozidlo částku ve výši 10 000 korun v pětisetkorunových bankovkách, o kterých následně zjistil, že jsou padělané. Několik bankovek prý bez potíží udal jako pravé, což ho mělo inspirovat k tomu, aby se sám pokusil o padělání měny. Od svého známého, který je v této kauze druhým obviněným, si půjčil multifunkční zařízení a začal falešné bankovky „vyrábět“.
 
Oba obvinění muži i po zahájení trestního stíhání ve stejné  trestné činnosti pokračovali a dál uváděli do oběhu padělané bankovky.Proto bylo jejich trestní stíhání začátkem října rozšířeno o další případy. Vyšetřování v současné době stále pokračuje.
 
„Padělatelé bankovek se v poslední době stále častěji zaměřují na padělání bankovek české měny. Nejčastěji se do oběhu dostávají padělky pětisetkorunových a tisícikorunových bankovek. Jen v průběhu letošního roku jsme v našem kraji zajistili celkem 91. padělaných bankovek,“ řekl plk. JUDr. Miroslav Kovář, vedoucí Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Mezi padělky se letos nejčastěji objevily bankovky v nominální hodnotě 1000 Kč (39 kusů) a bankovky v nominální hodnotě 500 Kč (31 kusů). Zajistili jsme také jednu bankovku v hodnotě 2000 korun a sedm kusů bankovek v hodnotě 200 korun. Kromě toho jsme v Kraji Vysočina letos zajistili také padělanou cizí měnu. Jednalo se o celkem deset bankovek – konkrétně o eura a americké dolary.
 
V trestním zákoníku je padělání a pozměnění měny zahrnuto pod trestnými činy proti měně a platebním prostředkům. Trestní sazby jsou velice přísné, což si pachatelé zřejmě dostatečně neuvědomují. Zejména mladí lidé, kteří často experimentují s moderní výpočetní a kopírovací technikou si neuvědomují, jak společensky škodlivé je jejich počínání. I když zkopírovat bankovku může trvat jen několik málo vteřin, trestní sazba za takový skutek může činit až osm let odnětí svobody. Jednotlivci nebo menší neorganizované skupiny pachatelů většinou nevyrobí  velké  množství vysoce kvalitních padělků, přesto na ně zákon pohlíží stejně přísně. Cílem těchto pachatelů je rychle se padělků zbavit a získat za nákup drobného zboží pravé peníze při vracení hotovosti nebo za hodnotné zboží zaplatit padělky.
 
Pachateli trestných činů proti měně a platebním prostředkům jsou stále častěji mladistvé osoby, které s výrobou padělků peněz experimentují. Usnadňuje jim to do jisté míry v současné době velmi dobře dostupná počítačová technika, kvalitní multifunkční tiskárny a dokonalé kopírovací stroje. Tito mladí lidé si mnohdy neuvědomují, že jde o protizákonné počínání. Není žádnou výjimkou, že tyto aktivity zajímají také žáky základních škol. Mladí lidé často touží po určitém komfortu, konkrétních věcech, na které se jim nedostává peněz z kapesného od rodičů na jejich zakoupení. Vyšší nároky na potřebu peněz mohou být také při jejich nárocích na pořízení tabáku a alkoholu.
 
Někteří mladí lidé se proto rozhodnou peníze si opatřit nezákonným způsobem. Jedním z těchto způsobů je právě výroba padělků peněz pomocí kopírovacího stroje či osobního počítače. Takové padělky posléze udávají do oběhu jako pravé peníze a snaží se jimi platit. Prakticky všechny takové případy jsou však velmi rychle kriminalisty odhaleny a jejich pachatelé jsou náhle zcela zděšeni z toho, jaký postih jim za takové jednání hrozí před soudem. „Ani náš kraj není v tomto směru výjimkou. V nedávné době jsme ukončili vyšetřování případu padělání a pozměnění peněz, které měla na svědomí skupinka mladistvých osob z Havlíčkobrodska,“ doplnil kpt. Bc. Ivo Mareček z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
          
Kriminalisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se proto obracejí touto formou na širokou veřejnost, aby zejména rodiče věnovali dostatečnou pozornost tomu, jak mládež tráví svůj volný čas a jak získává peníze pro svou potřebu. Protože počínání, které se na první pohled může zdát jen jako nějaká nevinná legrace nebo mladická nerozvážnost, může skončit mnohaletým vězením.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
10. říjen 2012
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem