Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili dvojnásobnou vraždu

KRAJ VYSOČINA: Muže obviněného z vraždy soud poslal do vazby 

Kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřují od sobotního rána dvojnásobnou vraždu. V průběhu soboty zadrželi podezřelého pětadvacetiletého muže, kterého následně obvinili z dvojnásobné vraždy. V případě prokázání viny mu za zvlášť závažný zločin vraždy hrozí trest odnětí svobody v trvání patnácti až dvaceti let případně výjimečný trest.

Policisté integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina přijali na lince tísňového volání v sobotu 15. října v časných ranních hodinách oznámení o nálezu dvou osob bez známek života. Třiapadesátiletá žena a osmadvacetiletý muž, kteří byli v příbuzenském poměru, byli nalezeni ve svém bytě na ulici Srázná v Jihlavě. Na místo byly vyslány nejbližší policejní hlídky a výjezd služby kriminální policie a vyšetřování. Po prvotním důkladném ohledání bytu a obou těl kriminalisté zjistili, že obě osoby zemřely násilnou smrtí. Případ si proto na místě převzali krajští kriminalisté, kteří začali případ prověřovat. K přesnému určení doby a příčiny úmrtí byla nařízena soudní pitva. Kriminalisté stanovili několik prověřovacích verzí, ale jako nejpravděpodobnější se jevilo, že tento čin má na svědomí někdo z blízkého okolí rodiny.

Tato verze se nakonec potvrdila a ještě tentýž den kriminalisté zadrželi muže, který byl důvodně podezřelý z tohoto násilného trestného činu. Jednalo se o pětadvacetiletého muže, který byl synem zavražděné ženy a bratrem druhé oběti. Muž byl umístěn do policejní cely a kriminalisté začali shromažďovat všechny důležité poznatky a důkazy, které muže z násilného činu usvědčily.  Muž se k činu doznal a kriminalistům vydal vražednou zbraň i oblečení, které měl mít v době vraždy na sobě. Kriminalisté zahájili jeho trestní stíhání a muže obvinili ze zvlášť závažného zločinu vraždy. Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět k vypracování návrhu na jeho vzetí do vazby. Návrh státního zástupce okresní soud v Jihlavě dnes dopoledne akceptoval a obviněný muž bude stíhán vazebně. Přímo ze soudní budovy byl eskortován do vazební věznice v Brně.

Jak vyplynulo z probíhajícího vyšetřování, obviněný muž se do bytu, kde bydlela jeho matka a bratr, dostal již ve středu 12. října v časných ranních hodinách za použití klíčů od bytu, které vlastnil. Muž měl v bytě sice hlášený trvalý pobyt, ale jinak bydlel v Brně. V bytě napadl nožem nejdříve svoji matku a několika bodnořeznými ranami ji usmrtil. Poté nožem způsobil bodné a řezné rány také svému bratrovi, který v tu dobu spal v dětském pokoji. Poté z bytu odešel a odjel zpět do Brna. Na místo zpět se vrátil v sobotu časně ráno, kdy nález dvou mrtvých osob telefonicky oznámil na linku 158.  Kriminalisté budou v rámci vyšetřování nyní také zjišťovat, co bylo motivem mladíkova činu. Jako nejpravděpodobnější se ale jeví rodinné neshody, které by mohly souviset se skutečností, že zavražděný bratr trpěl duševní poruchou a matka se o něho starala. Obviněný mladík nebyl v minulosti soudně trestán.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

17. říjen 2016

 

vytisknout  e-mailem