Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili brutální vraždu

KRAJ VYSOČINA: Seniorku v Ledči nd Sázavou zavraždila devětašedesátiletá žena 

Devětašedesátiletou ženu ze Středních Čech uplynulý čtvrtek obvinili kriminalisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina z dvojnásobného zločinu vraždy. V případě prokázání viny ji hrozí trest odnětí svobody v trvání patnácti až dvaceti let nebo výjimečný trest. Vyšetřovatel případu podal návrh na vzetí ženy do vazby. Soud návrhu vyhověl a ve čtvrtek 17. listopadu rozhodl o vazbě. V současné době se pachatelka nachází ve vazební věznici v Brně.
 
Kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřovali případ vraždy šestasedmdesátileté ženy, která bydlela v bytě v Domě s pečovatelskou službou v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, od počátku srpna letošního roku. Po necelých čtyřech měsících usilovného pátrání se jim podařilo brutální vraždu seniorky objasnit a zadržet pachatele tohoto zločinu. Pachatelkou je devětašedesátiletá důchodkyně ze Středních Čech.
 
Bezvládné tělo seniorky v Domě s pečovatelskou službou v Ledči nad Sázavou našli ve čtvrtek 4. srpna její příbuzní. Žena ležela bezvládně na zemi v pokoji ve svém bytě a měla zranění na hlavě. Podle prvotního ohledání místa činu lékař vyloučil cizí zavinění, proto se policisté původně domnívali, že důchodkyně upadla a zranila se. Následná soudní pitva ale potvrdila, že žena zemřela násilnou smrtí, proto se okamžitě rozběhlo rozsáhlé vyšetřování s cílem vypátrat a co nejdříve usvědčit vraha starší ženy.
 
Ke zločinu vraždy došlo 3. srpna v ranních hodinách v době od 7.00 do 10.00 hodin, kdy pachatelka fyzicky napadla v úmyslu usmrtit obyvatelku bytu v Domě s pečovatelskou službou v Ledči nad Sázavou. „Seniorku pachatelka opakovaně brutálně tloukla pravděpodobně pěstmi do obličeje a do hlavy, čímž jí způsobila mnohačetné poranění obličeje a hlavy. Poté seniorku udeřila do oblasti hlavy nejméně třemi údery skleněnou vázou,“ řekl vyšetřovatel případu kpt. Mgr. Michal Laška.Těmito útoky způsobila ženě tak závažná poranění, kterým seniorka na místě podlehla. Motiv jejího činu zatím zůstává nejasný a je předmětem našeho dalšího šetření.
 
„Když kriminalisté z Vysočiny prováděli šetření v případu vraždy seniorky v Ledči nad Sázavou zjistili, že se podobný útok na seniorku odehrál v říjnu na Berounsku. Dalším šetřením se jim podařilo prokázat, že oba útoky má na svědomí stejná pachatelka,“ dodal na adresu dobré práce krajských kriminalistů plk. Mgr. Pavel Kubiš, vedoucí odboru obecné kriminality.
 
Ke zločinu vraždy ve stádiu pokusu došlo 24. října v bytě v Domě s pečovatelskou službou v obci Tmaň na Berounsku ve Středočeském kraji. Do bytu vešla pachatelka pod záminkou prohlédnutí bytu. Poté v chodbě bytu zcela bezdůvodně napadla šestasedmdesátiletou obyvatelku bytu. Ženě nejdříve úmyslně podrazila nohy, aby žena spadla na zem. Poté vzala do ruky 42 centimetrů dlouhou a 1,5 centimetrů širokou kovovou tyč, kterou si s sebou přinesla do bytu, a udeřila seniorku silně do hlavy. Poté se snažila zraněnou ženu umlčet tím, že ji strčila do úst prsty, aby nemohla žena křičet o pomoc. Zraněná žena přesto volala o pomoc a tím si zachránila život. Do bytu přiběhly dvě sousedky a přivolaly na místo policejní hlídku. Zraněná žena byla okamžitě převezena do nemocnice v Hořovicích. Pachatelka seniorce způsobila tržnou ránu na hlavě a zranění na paži.
 
Pachatelka byla ve středu 16. listopadu obviněna ze zvlášť závažného zločinu vraždy a ze zvlášť závažného zločinu vraždy ukončeného ve stádiu pokusu. Kriminalisté v Kraji Vysočina vyšetřovali v letošním roce zatím celkem sedm případů, které byly kvalifikovány jako zločin vraždy. Ve třech případech byly v průběhu vyšetřování skutky překvalifikovány. Všechny případy se podařilo objasnit. V roce 2010 vyšetřovali kriminalisté na Vysočině celkem osm zločinů vraždy. Všechny případy se loni kriminalistům podařilo objasnit.
 
Zločiny vraždy v roce 2011:
K prvnímu případu jsme vyjížděli na ubytovnu do Velkého Meziříčí dne 8. ledna. Kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou mužů ve věku šestatřicet a dvaačtyřicet let polské státní příslušnosti. Oba muži byli obviněni ze spáchání zločinu vraždy, který spáchali zvlášť surovým a trýznivým způsobem ve formě spolupachatelství. Obětí jejich brutálního činu byl jejich spolubydlící. Za tento zločin hrozí pachatelům trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest. Tento případ už projednával příslušný soud, pachatelé byli odsouzeni k 18 rokům odnětí svobody.
 
Druhý případ, který byl kvalifikován jako pokus vraždy, se stal v květnu. Ze zvlášť závažného zločinu pokusu vraždy obvinili kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina dvaačtyřicetiletého muže z Pacova na Pelhřimovsku. Případ se stal v neděli 22. května časně ráno. Policisté přijali oznámení o vzájemném napadání dvou mužů, ke kterému mělo dojít v zámecké zahradě v Pacově na Pelhřimovsku. Na místě se nacházel vážně zraněný muž, který měl být napaden nožem. Policistům se podařilo na místě zadržet dvaačtyřicetiletého muže, který byl z útoku podezřelý. Kriminalisté zahájili trestní stíhání a dvaačtyřicetiletému muži sdělili obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu pokusu vraždy.

Třetí případ vraždy je případ ze 3. srpna z Domu s pečovatelskou službou v Ledči nad Sázavou.

Čtvrtý a zatím poslední případ vyšetřují kriminalisté z odboru z obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v obci Jakubov na Třebíčsku. Ze zločinu pokusu vraždy obvinili pětašedesátiletého muže z Jakubova na Třebíčsku. V případě prokázání viny pachateli hrozí trest odnětí svobody v trváni 10 až 18 let. Útočník zřejmě po předchozí hádce napadl ve středu 9. listopadu hodinu po poledni v obci Jakubov na Třebíčsku kuchyňským nožem svého čtyřiapadesátiletého souseda. Tomu způsobil velmi těžké zranění poté, když mu zasadil několik bodných rad do oblasti břicha a hrudníku. Pachatele kriminalisté na místě zadrželi a obvinili z pokusu zločinu vraždy. Současně podali podnět k jeho vzetí do vazby. Soud návrhu na vazební stíhání vyhověl.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
22. listopadu 2011

vytisknout  e-mailem