Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli pachatele série krádeží

JIHLAVSKO: Obviněný muž byl vzat do vazby 

Jihlavští kriminalisté dopadli muže, který se vloupal do různých objektů na Jihlavsku, Havlíčkobrodsku a také Pelhřimovsku. Zůstala za ním škoda téměř za 200 tisíc korun. Po muži policisté vyhlásili pátrání a tento týden ho dopadli. Obviněn byl ze spáchání dvou trestných činů a na podaný návrh vzat do vazby. Muži hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Na přelomu prosince a ledna došlo v Jihlavě a v jejím okolí k vloupáním do několika různých objektů a případy policisté prověřovali. Precizním šetřením se jim podařilo získat informace k pachateli a postupně zjistili i jeho totožnost, jednalo se o muže, který často mění místo svého aktuálního pobytu a pohybuje se po celé republice. Byl na něho vydán státním zástupcem souhlas se zadržením a policisté po muži vyhlásili celostátní pátrání.

Úspěchem zakončili kriminalisté pátrání ve středu 2. března. V časných ranních hodinách hledaného muže zadrželi v obci v Jihočeském kraji. Zadržený muž pak směřoval v doprovodu kriminalistů do policejní cely v Jihlavě.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař jeho trestní stíhání. „Třiatřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže, přičemž činem byla způsobena větší škoda, a přečinu poškození cizí věci,“ řekl por. Mgr. Petr Varjassy, komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, obviněný muž byl v minulosti již opakovaně soudně trestán, převážně za majetkovou trestnou činnost. Tresty si odpykával i ve věznici. Naposledy byl odsouzen na konci loňského roku, a to k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou na tři roky. Trestné činnosti se v minulosti dopustil nejen v různých částech České republiky, ale také v sousedících zemích.

Muž je obviněn z toho, že se na přelomu roku přibližně během jednoho týdne vloupal do šesti objektů, z toho čtyř na Jihlavsku a po jednom na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku. V Hladově se vloupal do dílny, ve Velkém Beranově do provozovny a objektu školy. V Jihlavě způsobil muž škodu majiteli obchodu nejen krádeží a poškozením, ale také spotřebou vody. V noci se totiž vloupal do prodejny, odcizil různé zboží a při odchodu nechal téct vodu z kohoutku do umyvadla, kterým proteklo přibližně třináct kubíků. Další krádeže se dopustil v Humpolci, kde se vloupal do restaurace a odcizil cigarety a peníze. Nejvyšší škodu způsobil při krádeži v Havlíčkově Brodě, vloupal se do objektu firmy a odcizil finanční hotovost.

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby a policisté ho eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují. 

Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na pět let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

4. března 2022

vytisknout  e-mailem