Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Fotbalové utkání se obešlo bez konfliktů

JIHLAVSKO: Policisté dohlíželi na veřejný pořádek a dopravu u stadionu 

V souvislosti s dnešním fotbalovým utkáním připravilo Krajské ředitelství policie kraje Vysočina bezpečnostní opatření, do kterého bylo nasazeno několik desítek policistů. V průběhu ani po skončení  fotbalového utkání mezi mužstvy FC Vysočina Jihlava a SK Sigma Olomouc policisté nezaznamenali žádné narušení veřejného pořádku.  Fotbalovému utkání, které bylo zahájeno ve 20.15 hodin  na fotbalovém stadionu v Rošického ulici v Jihlavě, přihlíželo na 3590 diváků, z toho bylo zhruba 40 fanoušků olomouckého klubu. Čtyři fanoušci hostujícího týmu nebyli vpuštěni dovnitř na stadion, protože se odmítali podrobit návštěvnímu řádu.
„Pokud získáme poznatky, že v souvislosti s konáním plánovaného sportovního utkání hrozí riziko narušení veřejného pořádku, nemůžeme v žádném případě situaci podceňovat. Vždy pečlivě vyhodnocujeme všechny dostupné informace, zejména předchozí zkušenosti s fanoušky dotčených mužstev, jejich předpokládaný počet a samozřejmě průběžně sledujeme také aktuální situaci. S ohledem na získané informace připravíme bezpečnostní opatření, do kterého je nasazen adekvátní počet policistů,“ vysvětlil velitel opatření plk. Mgr. Aleš Indra. 
Snahou a prioritou policistů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina je zajistit při konání sportovních utkání bezpečný přesun fanoušků ke stadionu a zpět, v lokalitě kolem stadion zajistit bezpečnost, veřejný pořádek a chránit majetek občanů. V případě, že přímo na stadionu dojde k výtržnostem, které nebude schopen pořadatel sám zvládnout a požádá o zákrok policii, musí být policisté schopni v dostatečném počtu ihned provést zákrok. „V případě, že při utkání na stadionu nebo v jeho okolí skutečně dojde k vzájemnému napadání fanoušků, ničení majetku nebo jinému narušení veřejného pořádku, musíme být schopni zasáhnout okamžitě a v takovém počtu policistů, abychom situaci úspěšně a rychle zvládli“, doplnil velitel opatření.
Úkolem policistů pořádkové jednotky a pořádkových hlídek bylo před samotným utkáním, v jeho průběhu a po jeho skončení plnit úkoly spočívající v ochraně bezpečnosti osob a majetku, zajištění klidu a veřejného pořádku, zamezit páchání přestupků a trestných činů, monitorovat situaci na příchodových a odchodových trasách fanoušků a zabránit jejich případnému střetu. Do policejního opatření byly nasazeny také hlídky dopravní policie, které měly především za úkol dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu a v případě potřeby regulovat dopravu v místě, kde by došlo k nějakým dopravním komplikacím. Pozornost dopravních policistů se zaměřila na regulaci vjezdu, výjezdu a parkování vozidel na parkovištích v okolí stadionu, na bezpečný přechod ulice Jiráskova za využití přechodů pro chodce. Důležitá byla také operativní regulace dopravy při průjezdu vozidel ulicemi Jiráskova a Hamerníkova. Dále byli do policejního opatření nasazeni členové antikonfliktního týmu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří měli za úkol kontakt a komunikaci mezi policií a fanoušky především hostujícího týmu. Bezpečnostního opatření se účastnili strážníci Městské policie Jihlava.
Před začátkem fotbalového utkání policisté pořádkové a dopravní policie dohlíželi zejména na dodržování veřejného pořádku a bezpečnost silničního provozu při přesunu fanoušků  ke stadionu. Zaměřili se zejména na okolí stadionu a přilehlé ulice. Dopravní policisté dohlíželi zejména na bezpečné přecházení vozovky vysokým počtem chodců, kteří směřovali ke stadionu po velmi frekventované ulici Jiráskova. Dohled nad bezpečností silničního provozu prováděli policisté také na ulici Evžena Rošického a dalších ulicích v této lokalitě. Řidiči i chodci byli ukáznění a k žádným komplikacím v dopravě nedošlo.  V době konání fotbalového utkání policisté dohlíželi u stadionu a v jeho okolí na bezpečnost občanů, dodržování veřejného pořádku, chránili majetek a dále v této lokalitě působili preventivně. Po skončení utkání policisté monitorovali odchod fanoušků ze stadionu. Dále dohlíželi, aby nedošlo k napadání mezi fanoušky obou mužstev. Dopravní policisté se opět zaměřili na dohled nad bezpečností na silnicích v okolí stadionu, které fanoušci přecházeli. Rozchod návštěvníků fotbalového utkání po Jihlavě  probíhal klidně a obešel se bez narušení veřejného pořádku.
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
24. srpen 2012
 
 

vytisknout  e-mailem