Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Bezpečný advent

KRAJ VYSOČINA: Policisté upozorňují na rizika spojená s vánočními svátky 

Policisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina apelují na všechny občany, aby byli pozorní a obezřetní při nakupování vánočních dárků a při ostatních záležitostech spojených s blížícími se vánočními svátky. Předvánoční nákupy jsou každoročně velkým lákadlem pro kapsáře. Ti většinou vyhledávají místa, kde se pohybuje větší množství lidí a hlavně místa, kde mají možnost okamžitě a nepozorovaně zmizet ve větším davu. Právě z tohoto důvodu věnují policisté na Vysočině v adventním čase vyšší pozornost oblasti prevence. 

Realizace preventivního projektu s názvem „Bezpečný advent“ probíhá již opakovaně v rámci adventního období. Každoročně policisté v období adventu evidují zvýšený nárůst kriminality, a to především majetkové trestné činnosti. Nejčastěji se jedná o kapesní krádeže, krádeže kabelek odložených nákupních vozících, peněženek uložených v batozích na zádech i krádeže cenných věcí ze zaparkovaných vozidel. V loňském prosinci evidovali policisté v Kraji Vysočina celkem čtyři případy kapesních krádeží a celkem sedm případů krádeží různých věcí z motorových vozidel.

Obrovskou příležitost mají zloději v nákupních centrech a při ostatních akcích, kde se nachází větší množství lidí. Ke krádeži přitom využívají nepozornosti lidí a nedbalého zacházení s osobními věcmi. O tom, že jste se stali obětí zloděje, se většinou dozvíte až u pokladny při samotném placení, kdy zjistíte, že vám chybí peněženka nebo i jiné cennosti. Ve většině případů to lidé samotným zlodějům velice usnadňují. Cennosti mají zavřené v batohu na zádech, peněženky vystavené v nákupních taškách, odložené kabelky a peněženky na pokladních pultech či v nákupních vozících. 

O své věci však nemusíte přijít pouze uvnitř obchodních center. Dalším rizikovým faktorem je i vozidlo, které zaparkujete na parkovišti a po dobu nákupu jej nemáte pod kontrolou. Základním pravidlem je nenechávat viditelně na sedadlech v zaparkovaném vozidle nic, co by mohlo upoutat pozornost případných zlodějů. Řidiči by neměli zapomenout při svém odchodu vždy vozidlo uzamknout, raději se ještě přesvědčit, zda je opravdu uzamčené. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat. 

Preventivní projekt, který v tomto období realizují policisté z oddělení tisku a prevence, působí na veřejnost velmi intenzivně v krajském městě, kde se cestující v prostředcích MHD mají možnost prostřednictvím několika typů plakátů s preventivním obsahem seznámit s těmi nejčastějším riziky. Denně tak mají při cestě do práce, z práce nebo při cestě za nákupem na očích preventivní rady, a to v průběhu celého adventního období. Policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie kraje Vysočina budou ve spolupráci s policisty pořádkové a dopravní policie ve všech městech našeho kraje v průběhu celého adventního času a budou rozdávat kartičky s preventivním obsahem na místech, kde se shromažďuje větší množství lidí. Jedná se především o nákupní centra, parkoviště před obchodními domy či prostředky městské hromadné dopravy. Obsahem kartičky, kterou policisté lidem rozdávají, jsou preventivní informace ke kapesním krádežím, krádežím věcí z vozidel, krádežím osobních věcí z nákupních košíků, používání zábavní pyrotechniky či zákazu požívání alkoholu a drog za volantem.

kpt. Mgr. Martin Hron, koordinátor prevence kriminality

3. prosince 2021

vytisknout  e-mailem