Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pozor na podvodníky na internetu

KRAJ VYSOČINA: Množí se případy podvodných prodejů vozidel ze zahraničí 

Kriminalisté na Vysočině prověřují další případy internetových podvodů. Jedná se opět o nabídky prodeje vozidel z Velké Británie. V posledních dvou měsících přijali kriminalisté pět oznámení o těchto případech, kdy podvodníci způsobili škodu zhruba za 750 tisíc korun.

Průběh případů je až na drobné odlišnosti stejný. Na některém z inzertních serverů se objeví nabídka prodeje vozidla z Velké Británie. Jedná se nejen o automobily, ale i o pracovní stroje nebo traktory. Velmi nápadná je nízká cena, která může být i třetinou běžné ceny takového vozidla. U inzerátu je uvedena e-mailová adresa, často se jedná o adresu u českých internetových serverů. Komunikace se zájemcem o koupi probíhá mailem v anglickém jazyce. Kupující je vyzván, aby peníze za vozidlo zaslal na bankovní účet, v poslední době se většinou jedná o banky v Polsku. Poté je zájemce e-maily ubezpečován, že vozidlo je již připravováno k nakládce, že bude brzy dopraveno a podobně. To je však pouze taktika zdržování. Jakmile peníze dorazí na účet a adresát je vybere, přestane prodejce komunikovat. Kupující tak nedostane ani požadované vozidlo ani zpět své peníze.

Kriminalisté proto opětovně varují občany, aby byli v případě takovýchto inzerátů velmi obezřetní. Takovéto nabídky se objevují i na zavedených českých internetových serverech. Na první pohled působí věrohodně a seriózně. Prodejce často uvádí, že v případě nevyhovujícího zboží je možné ho vrátit s garancí vrácení peněz. Jediné, co je na těchto inzerátech nápadné, je výrazně výhodná cena. Lidé by neměli v souvislost s lákavými nabídkami na koupi vozidel, zemědělské techniky a podobně posílat na bankovní účty zřízené u zahraničních bank finanční prostředky jako různé zálohy na koupi, pojištění, nebo zálohy na převoz nabízených vozidel, nebo jiného zboží do České republiky. Mohou se tak stát oběťmi podvodníků a přijít i o velmi vysoké finanční částky.

por. Bc. Monika Pátková, komisař

11. prosince 2015

vytisknout  e-mailem