Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Bezohlednost není ctnost

KRAJ VYSOČINA: Policisté přijeli na motosraz do Poušova u Třebíče 

Policisté navštívili o uplynulém víkendu motosraz „Motowims 2013“ v Poušově u Třebíče. V rámci krajského preventivního projektu „Bezohlednost není ctnost“, který je určen pro účastníky silničního provozu, se tentokrát zaměřili na motorkáře.

Od začátku roku do 25. srpna řešili policisté v Kraji Vysočina 88 dopravních nehod s účastí motocyklu, což je o 8 nehod více jak loni ve stejném období. Motocyklisté zavinili celkem 55 dopravních nehod. Při nehodách motocyklů zemřeli letos tři lidé, o tři méně než v loňském roce. Třináct osob se zranilo těžce a 63 se zranilo lehce. Pouhých devět dopravních nehod motocyklů se obešlo bez zranění.

Cílem preventivní akce bylo seznámit motorkáře se situacemi, do kterých se mohou dostat jako účastníci dopravní nehody. Při přibližně 90 procentech dopravních nehod, na kterých mají účast motocyklisté, dojde ke zranění jezdce na motocyklu. Bohužel motocyklista není v případě dopravní nehody chráněn bezpečnostními prvky tak, jako osádka osobního vozidla, a následky dopravní nehody pro něho bývají i tragické.

Policisté společně s pracovníky ze  Státního zdravotního ústavu a krajským koordinátorem BESIPu vysvětlovali motorkářům zásady první pomoci v případě, že se stanou svědky vážné dopravní nehody svého kolegy. Mnohdy jsou právě motorkáři na místě dopravní nehody jako první a záchrana života jejich kamaráda závisí na jejich schopnostech poskytnout zraněnému správnou a účinnou první pomoc. Účastníci motosrazu tak měli možnost si vyzkoušet zásady první pomoci zraněnému řidiči motocyklu.

Motorkáři se tak dozvěděli jak zkontrolovat životní funkce, v jakých případech se musí sundat z hlavy zraněnému ochranná přilba a kdy naopak ne, jak postupovat při ošetření otevřených zlomenin, jak správně provádět masáž srdce a spoustu dalších užitečných rad, které by někdy mohli na svých cestách potřebovat.

Organizace BESIP přivezla na akci trenažér jízdy na motocyklu, kde si motorkáři mohli vyzkoušet simulovanou jízdu na motocyklu v běžném silničním provozu. Trenažér motocyklistům simuloval různé dopravní situace, které museli bezpečně řešit.

Policisté účastníkům srazu ale odpovídali i na dotazy, které se netýkaly pouze zranění při dopravních nehodách. Jejich dotazy směřovaly na informace týkající se silničního zákona, příčiny dopravních nehod a jejich předcházení, zásady bezpečné jízdy, vybavení policistů, alkohol za volantem a další témata úzce související s dopravou a chováním řidičů na silnicích. Motorkáři si také mohli prohlédnout policejní motocykly a vozidlo Volkswagen Passat. Na závěr celého setkání s účastníky motosrazu policisté předali přítomným motorkářům plně vybavenou motolékárničku, reflexní vestu a alkohol tester.

 

nprap. Martin Dušek, vrchní inspektor

27. srpen 2013

Odkazy do noveho okna

motosraz 1

motosraz 1 

Detailní náhled

motosraz 2

motosraz 2 

Detailní náhled

motosraz 3

motosraz 3 

Detailní náhled

motosraz 4

motosraz 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem