Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté obdrželi medaile

KRAJ VYSOČINA: Dva policisté pomohli při záchraně života 

Dvojici policistů z dopravního inspektorátu Havlíčkův Brod  - prap. Jiřího Medka a prap. Víta Stehlíka - dnes ocenil a poděkoval jim za projevení statečnosti a  duchapřítomnosti při záchraně života ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina brig. gen. Mgr. Miloš Trojánek. Oba policisté obdrželi z rukou krajského policejniho ředitele medaile ředitele Krajského ředitelství policie kraje Vysořina III. stupně za projevení osobní statečnosti při záchraně života.

Policisté z dopravního inspektorátu Havlíčkův Brod prováděli ve čtvrtek 26. července ráno kolem půl desáté v obci Kámen na Havlíčkobrodsku šetření k dopravní nehodě. Šetření ukončili, vraceli se ke služebnímu vozidlu a chtěli z místa odjet. V tom je kontaktoval muž, který uvedl, že ve vedlejším domě na rozestavěné budově v podkroví upadl člověk, který se nehýbe. Oba policisté ihned běželi na místo události. Ke zraněnému muži se museli nejdříve dostat pomocí žebříku, protože se nacházel v podkroví ve výšce zhruba čtyř metrů. Když se k němu policisté dostali, muž ležel na hraně převisu podkroví a hrozilo, že by mohlo jeho tělo z výšky spadnout na zem. Policisté proto učinili všechna opatření, aby nemohlo dojít k jeho pádu a poté okamžitě zahájili poskytování první pomoci. Policisté zkontrolovali základní životní funkce, uvolnili ústní dutinu.  Muž s hlídkou ale nekomunikoval, protože byl v bezvědomí. Po provedení bolestivých podnětů začal muž částečně reagovat. Zároveň byla na místo přivolána zdravotnická záchranná služba a profesionální hasiči, jelikož se jednalo o špatně přístupný terén. Do příjezdu zdravotnické záchranné služby policisté kontrolovali životní funkce postiženého, snažili se s ním neustále komunikovat a zároveň ho museli přidržovat na poměrně úzké římse, neboť hrozil jeho pád z výšky. Po příjezdu zdravotnické záchranné služby si muže převzali záchranáři.

„Jsem rád, že máme mezi sebou takové kolegy, kteří dokáží ve vypjatých situacích, které je v rámci běžného výkonu služby mohou potkat, adekvátně zareagovat. Jejich profesionální počínání při záchraně muže  bylo ukázkové  a může být příkladem pro ostatní kolegyně a  kolegy. Oba si zaslouží poděkování a uznání,“ doplnil krajský ředitel.

Oba policisté prokázali osobní statečnost a duchapřítomnost a svým profesionálním jednáním a poskytnutím první pomoci zachránili muži život. Oba policisté dělají dobré jméno nejen Krajskému ředitelství policie kraje Vysočina, ale celému policejnímu sboru a jsou příkladem pro své kolegy.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

9. srpen 2018

vytisknout  e-mailem