Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Dopravně bezpečnostní akce "Y"

KARLOVY VARY- Alkohol za volant nepatří. 

 
Dopravně bezpečnostní akce dopravní a pořádkové policie slouží k zajištění bezpečnosti a plynulosti provozu na silnicích a také snížení přetrvávající nekázně nejen řidičů, ale všech účastníků silničního provozu.
Alkohol za volant nepatří, je známý slogan, ale jsou stále řidiči, kteří usedají za volant pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné psychotropní látky.
Dopravní policisté řešili v loňském roce na Karlovarsku 961 dopravních nehod, při kterých 9 osob zemřelo, 37 bylo těžce zraněno a 401 osoba byla zraněna lehce. Jako jedna z příčin dopravních nehod je alkohol. Z celkového počtu nehod byl v 58 případech příčinou alkohol. 
Jedno z prvních letošních dopravně bezpečnostních opatření bylo zaměřeno na kontrolu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek před nebo během jízdy.
Při víkendové noční akci zkontrolovali policisté 54 vozidel a zjistili 11 přestupků.   Dva řidiči byli pod vlivem alkoholu a dva řidiči (39let a 22let) pod vlivem návykových látek (Canabis). Na ulici I.P.Pavlova v půl desáté večer byl kontrolován 44 letý muž, který měl v dechu 1,11 promile alkoholu. V pět hodin odpoledne v obci Hájek nadýchal cizinec 0,21 promile. Mezi další prohřešky patřilo nepoužití zádržného systému, nepoužití bezpečnostních pásů a jeden řidič neměl u sebe řidičské oprávnění.
Zarážející je, že řidičů, kteří mají vyšší hladinu alkoholu nad jednu promile stále přibývá. Ze statistických údajů loňského roku vyplývá, že těch, kteří řídili opilí a měli pod jednu promile bylo 13, nad jednu promile mělo v dechu 45 řidičů. Dopravní nehodu pod vlivem drog způsobili dva řidiči. 
 
 

 

 
por.PhDr.Papežová Zdeňka
dne 9.února 2015

vytisknout  e-mailem