Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Velikonoční víkend na Trutnovsku

TRUTNOVSKO-O svátcích se policisté nenudili 

V průběhu prodlouženého velikonočního víkendu včetně pátku do úterního rána 10. 4. 2010 bylo na policejních služebnách v celém trutnovském regionu oznámeno dvaadvacet nově spáchaných přečinů, které policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy krádeží prostých, krádeží provedených vloupáním, poškození cizí věci, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. O víkendu navíc muži zákona zpracovali dvě náhlá úmrtí a 110 přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.

V pátek dopoledne 6. 4. 2012 zastavila hlídka dopravních policistů z Trutnova při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v obci Kocbeře řidiče osobního motorového vozidla Škoda. Důvodem přerušení jízdy dopravního prostředku byl zjištěný přestupek, při kterém řidič zastaveného vozidla překročil v obci rychlost jízdy o dvacet kilometrů v hodině. Po provedení běžné lustrace dokladů policejní hlídka navíc zjistila, že muž sedící za volantem má rozhodnutím Okresního soudu v Trutnově vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Pětatřicetiletý nezodpovědný účastník silničního provozu je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který může soud uložit trest odnětí svobody až na tři roky. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k dalšímu opatření.

V pátek dopoledne 6. 4. 2012 se na trutnovské policisty obrátil s žádostí o pomoc zaměstnanec jedné z těžařských firem, který mužům zákona oznámil krádež dřeva. Policisté provedeným šetřením zjistili, že dosud neznámý zloděj či zloději v průběhu posledních dvou dnů z volně přístupného místa v katastru obce Pilníkov odcizili necelých třicet metrů kubických čerstvě vytěženého smrkového dřeva. Místem krádeže je odlehlejší místo, které se nachází po levé straně lesní cesty mezi Kocléřovskou ulicí v Pilníkově a lesní boudou zvanou Liškárna. Zástupce poškozené společnosti vyčíslil škodu na částku převyšující 49 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.

Druhý případ krádeže dřevní hmoty zadokumentovali policisté ze Dvora Králové nad Labem. Dosud neznámý lapka v obci Starobucké Debrné odcizil z volně přístupného pozemku, který je součástí jedné z místních nemovitostí, čtyřiadvacet jehličnanů. Jednalo se o stromy, které byly vysoké od tří do deseti metrů. Majitel rekreačního zařízení vyčíslil škodu na 10 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky. Policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po nenechavcích a odcizených stromech intenzivně pátrají. Policie České republiky v Trutnově tímto žádá každého, kdo by mohl ke shora uvedeným případům uvést jakoukoliv informaci, nechť ihned telefonuje na bezplatnou telefonní linku 158. Jedná se zejména o informace, které by vedly například k popisu osob, které se na místě krádeží pohybovaly, či popis vozidel, která mohla kulatinu z míst odvážet.

Na trutnovské policisty se v pátek odpoledne 6. 4. 2012 obrátil s žádostí o pomoc osmapadesátiletý muž, kterému dosud neznámý pachatel v obci Jívka - Vernéřovice poškodil nesmyvatelnou látkou fasádu jeho domu. Poškozený vyčíslil škodu na 10 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci hrozí vandalovi trest odnětí svobody až na jeden rok.

V sobotu ráno 7. 4. 2012 zastavili při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v obci Choustníkovo Hradiště královédvorští policisté ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla značky Renault. Po provedení běžné lustrace dokladů policejní hlídka vyzvala muže sedícího za volantem k podrobení se dechové zkoušce. Přístroj prokázal 2 promile v dechu nezodpovědného osmačtyřicetiletého řidiče, který přišel na místě o řidičský průkaz. Muži zákona uvedený případ zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti či peněžitý trest.

V sobotu odpoledne 7. 4. 2012 oznámil na linku 158 dvaatřicetiletý muž z Trutnova, že se nachází na jedné ze střech obytného domu v ulici Zvonková, a z důvodu rodinných neshod chce skokem z uvedeného objektu ukončit svůj život. Ihned po tomto oznámení na místo vyjelo několik policejních hlídek, které začaly po oznamovateli intenzivně pátrat. Přes veškerou snahu policistů se oznamovatele v počáteční fázi vypátrat nepodařilo. Zhruba po dvou hodinách pátrací akce zahlédla jedna z policejních hlídek díky výborné místní a osobní znalosti mladíka u vchodových dveří do jednoho z místních domů. Zajištěný skončil v policejních poutech na místním policejním útvaru. Po provedení všech úkonů policisté omezeného na osobní svobodě převezli k lékařskému vyšetření, odkud putoval s více než dvěmi promile v krvi na královéhradeckou záchytku. Po vystřízlivění nařídil ošetřující lékař preventivní psychiatrické vyšetření.

V neděli navečer 8. 4. 2012 vyjížděli policisté z Hostinného do Dolní Kalné, kde se dosud neznámý zloděj vloupal v průběhu odpoledne do jedné z místních chalup. Nenechavec z nemovitosti odcizil drtič zahradního odpadu.  Majitel domu vyčíslil škodu na necelých 9 tisíc korun. Za přečiny porušování domovní svobody a krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na tři roky. 

V pondělí dopoledne 9. 4. 2012 vyjížděli žacléřští policisté do Bernartic, kde dosud neznámý zloděj násilím vnikl do jednoho z rekreačních objektů v osadě Bečkov. Nenechavec z chalupy odcizil křovinořez a motorovou pilu.  Majitel domu vyčíslil škodu na necelých 40 tisíc korun. Za přečiny porušování domovní svobody, krádeže provedené vloupáním a poškození cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na tři roky. 

V průběhu Velikonoc dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 12 pěších policejních hlídek.

Dopravní policisté zpracovali v průběhu prodlouženého víkendu 13 dopravních nehod, které si vyžádaly pět zraněných osob. U dvou z uvedených dopravních nehod sehrál svou roli alkohol. Hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dechové zkoušce se v průběhu dnů volna podrobilo 843 řidičů motorových vozidel. Sedm ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu usedlo za volant svého dopravního prostředku po požití návykové látky. Dopraváci navíc zjistili 196 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 85 tisíc korun.

Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 136 telefonátů, 60 z nich bylo využito a zbývajících 76 nesouviselo s prací PČR.
nprap. Udo Ertner
10. 4. 2012
 

vytisknout  e-mailem