Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Série loupežných přepadení objasněna

NÁCHODSKO-Zajištěné DNA se shodovalo se stopami z místa činu, zadržený muž brzy pochopil, že nemá cenu zapírat 

Krajští kriminalisté v úzké spolupráci s náchodskými kolegy objasnili tři případy loupežných přepadení v jednom z hronovských obchodů. Zhruba po měsíčním intenzivním nasazení policistů na místě činu se podařilo příslušníkům zásahové jednotky včera (19.12.2012) zadržet 42letého muže z Náchodska, kterého ještě týž den obvinili ze spáchání pokračujícího zločinu loupeže. Muže policisté zadrželi v okamžiku, kdy byl připravený spáchat další loupežné přepadení. Na hlavě měl kuklu, na rukou rukavice a na zádech batoh, ve kterém chtěl odnést odcizené peníze. Muž  se pod tíhou důkazů ke všem třem předešlým loupežím doznal.
 
Muž si prodejnu pro své jednání vybral poprvé v srpnu loňského roku. Podruhé se na totéž místo vrátil v prosinci 2011 a potřetí opět v srpnu roku 2012. Kriminalisté od počátku pracovali s verzí, že by se mohlo jednat o sériovou trestnou činnost jednoho pachatele nebo pachatelů.
 
Ve všech třech případech se dostal do prodejny přes nákladovou rampu ještě před otevřením prodejny, a to buď v okamžiku, kdy prodavačka otevírala vrata pro příjem zboží, nebo přijelo první zásobovací vozidlo. Maskovaný s černou kuklou na hlavě vnikl do prostoru prodejny, kde prodavačku pod pohrůžkou střelné zbraně donutil k vydání veškeré hotovosti. Před odchodem zamkl všechny přítomné prodavačky, případně i řidiče zásobovacího vozidla v šatně a odešel. Celková škoda, kterou svým jednání způsobil, převyšuje 1 milion korun.
 
Po třetí loupeži se přivolanému psovodovi se služebním psem podařilo nalézt několik desítek metrů od místa činu část latexové rukavice, která mohla patřit pachateli. Pátrání po něm bylo ale velmi náročné. Zajištěné stopy DNA se neshodovaly se žádnou DNA uloženou v centrálním registru. Věděli jsme tedy, že se pravděpodobně jedná o pachatele, který do této doby neměl žádné zásadní problémy se zákonem. To se nakonec i potvrdilo.    
Kriminalisté po jeho dopadení zjistili, že muž neměl žádného komplice a neměl ani vztah k obchodu, který si vybral pro své loupeže. S penězi, které získal, se nikde nechlubil. Žil normálním, spíše skromnějším životem. Poslední dva roky nikde nepracoval.
 
Zaměstnanci obchodu byli zejména od poslední loupeže v našem intenzivním zorném pohledu, protože jsme předpokládali, že by se mohl pokusit svůj čin zopakovat v pravidelné periodě. Tato úvaha se nakonec potvrdila jako správná.
Po jeho dopadení kriminalisté zadrženému muži odebrali genetický materiál. Za čtyři hodiny od odebrání naše pracoviště genetiky potvrdilo, že se zajištěné DNA shoduje se stopami z místa činu. Zadržený muž brzy pochopil, že nemá cenu zapírat.
 
Dnes v odpoledních hodinách bude soud rozhodovat o uvalení vazby.  
V případě odsouzení hrozí obviněnému muži až 12letý trest odnětí svobody.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, 602 651 187      
20. 12. 2012, v 11:50
Odkazy do noveho okna

Hronov

28. 8. 2012 loupež 

Detailní náhled

Hronov

28. 8. 2012 loupež 

Detailní náhled

Hronov

28. 8. 2012 loupež 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem