Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Prevence se musí vyplatit

TRUTNOVSKO-Dopravně bezpečnostní akce 

V průběhu noci z pátku na sobotu 28. 1. 2010 proběhla v celém trutnovském regionu dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena na dodržování ustanovení zákona o silničním provozu, hlavně potom na jízdu pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek. Desítka policejních hlídek na Trutnovsku, Královédvorsku a Vrchlabsku kontrolovala řidiče všech motorových vozidel, kteří se v průběhu večera vydali na cestu.

Ženy a muži zákona v průběhu několika hodin zkontrolovali na dvě stovky motorových vozidel. Policejní hlídky zadokumentovaly dva případy, kdy před nebo během jízdy řidič užil alkoholický nápoj. Provedené zkoušky potvrdily 0,3 a 0,4 promile v dechu zkontrolovaných řidičů. Jeden řidič usedl za volant svého vozidla po aplikaci omamných a psychotropních látek. V uvedených třech případech hrozí nezodpovědným účastníkům silničního provozu za přestupek vysoká pokuta a vyslovení zákazu řízení motorových vozidel.
V průběhu akce policisté navíc zastavili řidiče, který má vysloven zákaz řízení motorových vozidel. V tomto případě může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky. Jeden ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu usedl za volant bez příslušného řidičského oprávnění. Dalších třináct přestupků vyřešily dopravní hlídky uložením blokové pokuty.
Bezohlední řidiči, kteří jezdí pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek, nás nutí k zamyšlení, proč hazardují se zdravím všech účastníků silničního provozu? Na vozovkách je opilý řidič či řidič pod vlivem drog velkým nebezpečím. Alkohol i ostatní návykové látky dodávají sebedůvěru, ale zpomalují naše smyslové vnímání včetně pohybové reakce. Řidič po požití těchto látek není schopen objektivně posoudit rychlost vozidla, které řídí, a má zhoršené vnímání. Už i malé množství omamných látek dokáže negativně ovlivnit schopnost řídit vozidlo. Zeptejme se pak sami sebe, zda se nám chce riskovat, nebo se spolehneme na relativně bezpečnou jízdu?

Co řidiči, který řídí vozidlo po požití alkoholu či jiných návykových látek hrozí :
- ohrožení svého zdraví či zdraví někoho jiného
- zákaz činnosti řízení motorového vozidla
- pokuta do 50 tisíc korun
- v případě přečinu opilství nebo ohrožení pod vlivem návykové látky až jeden rok odnětí
   svobody
- v případě nehody majetková újma

Bezpečnost silniční dopravy je vážným problémem, který chce Policie České republiky i nadále řešit kontrolami zaměřenými na požívání alkoholu či jiných návykových látek před jízdou. Nechceme, aby byl alkohol a jiné látky příčinou lidského neštěstí. Apelujeme proto na všechny řidiče, rozmyslete si velice dobře, zda po požití návykových látek, mezi které se řadí i alkoholické nápoje, usednete za volant svého vozidla. Velký dík potom patří každému jedinci, který usoudí, že alkohol a drogy na silnice opravdu nepatří.
nprap. Udo Ertner
30. 1. 2012

vytisknout  e-mailem