Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvedla úřad v Hradci

HRADECKO - Žena neoprávněně pobírala rodičovský příspěvek  

Hradečtí policisté v letošním (2012) únoru ukončili ve zkráceném přípravném řízení vyšetřování případu ženy podezřelé z trestného činu podvodu. Žena je důvodně podezřelá, že od hradeckého úřadu práce od října 2009 do prosince 2009 neoprávněně pobírala dávky státní sociální podpory, a to rodičovský příspěvek na dítě.

Žena totiž nesplnila oznamovací povinnost o skutečnostech, které rozhodují při výplatě sociálních dávek. Neoprávněně tak obdržela od pracovního úřadu příspěvek ve výši 11.400 korun.
Rodičovský příspěvek na tehdy asi tři a půlletou dceru by ženě náležel, pokud by dítě navštěvovalo v tomtéž kalendářním měsíci mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů.
Podle doložené docházky z mateřské školy její dcera školku navštívila celodenně v říjnu 2009 celkem 13 krát, v listopadu stejného roku 12 krát a v prosinci (2009) 9 krát, což je více než 5 dnů v měsíci, které jsou přípustné pro nárok a výplatu rodičovského příspěvku.

Případ byl na policii oznámen hradeckým úřadem práce. Počátkem února 2012 bylo pětadvacetileté ženě z Královéhradecka sděleno podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Jelikož se žena k trestné činnosti plně doznala a neoprávněně obdržené peníze již uhradila, podal policejní komisař státnímu zastupitelství zprávu o výsledku zkráceného přípravného řízení s návrhem na podmíněné odložení podání návrhu na potrestání.

Jelikož páchala trestnou činnost v roce 2009 byl případ posuzován podle trestního zákona, který platil až do 31. prosince 2009. Podle trestního zákona za trestný čin podvodu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. 
 
nprap. Anna Pešavová - 29. února 2012 (13:25)

vytisknout  e-mailem