Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Důvěřivá důchodkyně přišla o peníze

HRADECKO - Osvědčeným příběhem o smyšlené autonehodě vylákala trojice přes 70 tisíc korun  


Policisté stále marně varují důvěřivé seniory před podvodníky, kteří je pod různými záminkami okrádají často o celoživotní úspory.

Svědčí o tom i poslední případ z Hradce Králové, který se stal v úterý 7. února 2012 v podvečerních hodinách.

Ten den kolem půl šesté v podvečer v centru Hradce Králové třiaosmdesátiletou důchodkyni oslovila slovensky hovořící neznámá žena. Chtěla jen ukázat cestu do královéhradecké nemocnice, kde prý po autonehodě marodí její příbuzný (švagr).
Podle seniorky si po chvíli zdráhání nakonec přisedla do nějakého většího tmavošedého vozidla, ve kterém seděl neznámý muž. Všichni pak společně odjeli. Během jízdy ke špitálu řidič mobilním telefonem předstíral telefonát s lékařem z nemocnice, kde měl být hospitalizovaný zmíněný příbuzný. Nakonec řidič na parkovišti u špitálu zastavil. Tam se potom dvojice podvodníků rozbrečela. Slovensky hovořícímu muži prý lékař v telefonátu sdělil, že bude potřebovat peníze na zaplacení operace příbuzného. Důchodkyni namluvili, že u sebe mají pouze dolarové bankovky. Přitom po nich v nemocnici chtějí peníze, proto by nutně potřebovali půjčit 40 tisíc korun jako zálohu na operaci. Důchodkyni jako protihodnotu nabídli dolary. Nakonec se jim podařilo penzistku přesvědčit.
Od nemocnice pak autem dojeli do trvalého bydliště seniorky. Po vystoupení z vozidla na Pražském Předměstí se náhle objevila další žena hovořící slovensky, která podle důchodkyně zřejmě vystoupila z jiného tentokrát tmavého auta. Potom obě ženy šly s důchodkyní do jejího bytu. Řidič zůstal čekat v autě. V pokoji jim seniorka předala slíbených 40 tisíc korun. Do zástavy jí ženy nechaly tmavou tašku s údajnou hotovostí v dolarech.
Po jejich odchodu penzistka zjistila, že v tašce však žádné peníze nebyly. Nacházel se tam pouze balík čistých bílých papírů. Následně celou skutečnost oznámila na policii.

V noci pak důchodkyně o celé věci přemýšlela. Nakonec se rozhodla v bytě zkontrolovat zbytek úspor. Přitom zjistila, že jí chybějí další peníze. Celkem tak důchodkyně přišla o více než 70 tisíc korun.

K vozidlu seniorka uvedla pouze, že se jednalo o větší tmavošedý vůz. Podle poškozené mohlo být první podvodnici 30 až 35 let, vysoká asi 160 centimetrů, štíhlé postavy. Na sobě měla tmavý kabát s kožešinovým límcem a na hlavě tmavou kožešinovou čepici. Druhá podvodnice vypadla na 35 až 40 let, byla štíhlé postavy, vysoká asi 165 centimetrů. Oblečena byla stejně jako první žena.  Muži mohlo být kolem 40 až 45 let, byl vysoký a silnější postavy, tmavých krátkých vlasů. Na sobě měl tmavou bundu.

Případ šetří policisté pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a podvodu. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až pětiletým trestem odnětí svobody.

Od začátku letošního roku (od 1. ledna do 8. února 2012) policie na Hradecku zaznamenala 6 případů okradených seniorů. Celková škoda dosáhla částky téměř 100 tisíc korun. Objasnit se policistům podařilo celkem pět případů (více k objasněným případům: Obviněn z podvodu seniorů).

Policisté opětovně žádají starší občany, aby byli opatrnější a nebyli tak důvěřiví k lidem, které neznají. Při jakémkoliv podezřelém chování raději ihned volejte policejní bezplatnou linku 158.

 Čtěte také: Kampaň „NEPOUŠTĚJTE VLKA DOVNITŘ" aneb POZOR NA NEZNÁMÉ LIDI (mohou Vás připravit o všechny peníze!) 

nprap. Anna Pešavová - 9. února 2012 (13:45)

 

vytisknout  e-mailem