Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Daleko nedojeli

KRAJ - Polský řidič se pokusil převézt přes ČR do Francie tři Gruzince 

průkaz azylantaDnes v půl druhé ráno policisté z cizinecké policie kontrolovali u bývalého hraničního přechodu v Náchodě vozidlo Mercedes Benz, které přijíždělo z Polské republiky. Řidičem vozidla byl 53letý polský občan a další tři spolujezdci byli občané Gruzie – 22letý muž a dvě ženy 53 a 22 let.  Na otázku, kam mají namířeno sdělili, že do Francie. Ke kontrole předložili své doklady. Řidič vozidla měl osobní doklady v pořádku, ale spolucestující předložili pouze dočasné potvrzení totožnosti vydaným v Polsku, které neopravňuje překračování státních hranic. Dalším šetřením policisté zjistili, že se jedná o žadatele o mezinárodní ochranu, o kterou požádali Polskou republiku.
Všichni cestující byli zadrženi a převezeni na policejní služebnu, kde se podrobují policejním úkonům. Gruzínci do protokolu uvedli, že se s Polákem seznámili v azylovém středisku, kde pracuje a domluvili se s ním, že je doveze do Francie. Za tuto službu mu každý z nich zaplatil 1.200 €, tedy dohromady 3.600 €.
Proti řidiči je vedeno zkrácené řízení a je podezřelý ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za což mu po prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až 5 let.
Policisté dali polské straně návrh na readmisi, což znamená vrácení žadatelů o azyl do Polska ve lhůtě do 48 hodin. Pokud na tento návrh Poláci nepřistoupí, budou cizinci zajištěni dle Dublinské dohody, převezeni do záchytného střediska a předáni do Polska cestou Ředitelství služby cizinecké policie.
 
por. Iva Kormošová
20.4.2012, 11:30

 

vytisknout  e-mailem