Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Čtete vždy, co podepisujete ?

NÁCHODSKO – Před čtyřmi lety nečetl smlouvu, nyní přišel o dům 

peníze kovové
Podezření z podvodu zaevidovala a začala prošetřovat v těchto dnech náchodská kriminální policie. Podvodné jednání, k němuž mělo dojít před čtyřmi lety, v červnu 2008 při podpisu smlouvy o půjčce přišel na místní policii nahlásit šedesátiletý muž z Hronovska.
 
Muž, kterému patří chalupa v obci poblíž Hronova, přišel podat trestní oznámení  poté, co se dozvěděl, že na jeho dům a pozemek byla podána žádost o vklad do katastru nemovitostí zcela cizí firmou. Tedy ne cizí, ve smyslu jemu neznámou, ale firmou, na níž nic přepisovat nechtěl. Uvedl, že se zástupcem této firmy právě před čtyřmi lety podepsal smlouvu o zajišťovacím převodu vlastnického práva ke jmenovaným nemovitostem, když si chtěl od firmy vzít půjčku na částku 170.000 korun. Ve smlouvě se tehdy zavázal uznat dluh vůči firmě ve výši 900.000 korun.
 
Zástupce firmy jej při podpisu samozřejmě ujistil, že smlouvu ani nemusí pořádně číst, že smlouva je zcela v pořádku. Uvedený dluh slouží jen k tomu, aby dostal částku v celé výši, o níž žádal. Při předkládání listin k podpisu prý zástupce velice spěchal, že je časově velmi vytížen, muž tedy papíry detailně nepročítal, jen na určeném místě podepisoval.  Když podepsal, zástupce si sbalil papíry s ujištěním, že mu do 14 dní přijde originál smlouvy s podpisem druhé strany poštou, stejně tak i peníze. Ovšem nic z toho se až do současné doby nestalo. Až před několika dny muž zjistil, že ani dům ani pozemek mu už za chvíli nebudou říkat pane.
 
Vzhledem k tomu, že k podpisu smlouvy došlo v Praze a firma, sjednávající s mužem „půjčku“ tam sídlí taktéž, náchodští policisté případ postoupí k vyřešení svým pražským kolegům.

 
Policisté v této souvislosti důrazně varují, aby lidé nepodepisovali žádné listiny, které si nejprve pečlivě nepročetli. Řeči podvodníků, že je vše v pořádku a je to zbytečné, mají jen uchlácholit oběť. Stejně tak ujištění, že smlouvu kontroloval právník. A vždy by mělo být podezřelé, když druhá strana chvátá, má málo času a nechce, aby si lidé všechny listy podrobně prostudovali. Chyba, které se neuváženým podpisem dopustí, totiž často mnohonásobně převýší výhody, slibované předkladatelem. Nemusí se o podvodníky jednat vždy, ale vždy je dobré uvážit, jestli podepisovaná smlouva je opravdu taková, jakou ji chceme. Pokud si nejsme jisti, je lepší nic hned nepodepisovat a poradit se s odborníkem v právní poradně či kanceláři.
 
Ti podvedení, kteří vše neuvážili a nyní žádají prostřednictvím trestního řízení o nápravu, už vědí, že by to tenkrát stálo za to.

 
por. Mgr. Eva Prachařová
25.7.2012 v 11:00

 

vytisknout  e-mailem