Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na srážky se zvěří

TRUTNOVSKO-Předvídavost je velkou devizou 

V průběhu posledních čtyřiadvaceti hodin se na silnicích v trutnovském regionu stalo pět dopravních nehod, které byly způsobeny střetem motorových vozidel s lesní zvěří.

K první z uvedených nehod došlo v úterý ráno 27. 12. 2011 několik minut po sedmé hodině nedaleko obce Studenec. Řidiči osobního motorového vozidla značky Škoda na přímém úseku pozemní komunikace z levé strany do směru jízdy náhle vběhla srna. Řidič na uvedenou situaci nestačil zareagovat, čímž došlo ke střetu. Po srážce vyjelo vozidlo mimo komunikaci, kde narazilo do stromu.

Druhou srážku dopravní policisté zadokumentovali necelou hodinu po poledni mezi Trutnovem a Novým Rokytníkem. Řidičce fiatu do směru jízdy znenadání vběhl divočák. Srážce se již nedalo zabránit.

Krátce před třetí hodinou odpolední vyjížděli dopravní policisté mezi obce Vilantice a Sedlec, kde se osobní motorové vozidlo Volkswagen střetlo se srnou.  Ta po kolizi zmizela v lesním porostu.

Předposledním případem je nehoda z  úterý odpoledne. Mezi obcemi Hostinné a Chotěvice řidiči osobního motorového vozidla značky Mazda náhle z levé strany do směru jízdy vběhly dva kusy srnčí zvěře. Jednu srnu řidič srazil přední částí vozidla, druhá narazila do boku automobilu. Jedno ze zvířat bylo nárazem odhozeno na vozidlo značky Renault, které se k místu blížilo z protisměru.

Pátou srážku se srnčí zvěří zaprotokolovali dopravní policisté dnes ráno krátce před šestou hodinou mezi Trutnovem a Mladými Buky.

Všechny střety motorových vozidel se zvěří se obešly bez zranění. Přecházející srny, srnci a divočák již takové štěstí neměli. Majitelé dopravních prostředků vyčíslili škodu na částku převyšující 200 tisíc korun. 

Policie České republiky tímto žádá všechny motoristy, aby si na přecházející zvěř dávali velký pozor. Jestliže uvidíte ve směru své jízdy v blízkosti komunikace jakékoliv zvíře, snažte se co nejrychleji zpomalit, čímž můžete zabránit nechtěnému střetu. V případě, že by Vám intenzivním bržděním hrozilo nebezpečí smyku, po kterém by mohla následovat havárie, snažte se alespoň udržet volant ve směru jízdy vozidla. Pokud udržíte dopravní prostředek na vozovce, nehrozí náraz do pevné překážky, která by mohla mít nedozírné následky. V nočních hodinách doporučujeme řidičům při výskytu zvěře na silnici ztlumit světla a dát zvířeti možnost v klidu přejít vozovku.

V loňském roce zadokumentovali dopravní policisté na Trutnovsku 41 dopravních nehod, při kterých se střetla vozidla  se zvěří. Jednalo se o 34 srážek se srnčí zvěří, v 6 případech o srážku s divočákem a v jednom případě  střet s laní.
V letošním roce dopravní policisté zadokumentovali 61 nehod, při kterých došlo k 48 případům srážek se zvěří srnčí, v sedmi přídech  s divočákem, ve dvou případech vstoupila do směru jízdy vozidla „vysoká“. Zbývajícími účastníky nehod byli zajíci, pes a kůň.

Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny účastníky silničního provozu o ohleduplnost, opatrnost a hlavně předvídavost.
nprap. Udo Ertner
28. 12. 2011
Podobné nehody:

vytisknout  e-mailem