Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Výsledky velikonočních dopravně bezpečnostních akcí

KRAJ: Nejčastějším prohřeškem bylo překročení rychlosti. 

Během velikonočního prodlouženého víkendu vyrazily na silnice jižní Moravy čtyři stovky policistů dopravní a pořádkové služby. Policisté vyjížděli k 63 dopravním nehodám (během loňských Velikonoc to bylo 77), z nichž 3 měly smrtelné následky (vloni 1). Tři dopravní nehody skončily těžkými zraněními (vloni 5).
Příslušníci policie zjistili celkem 832 dopravních přestupků - nejčastějším prohřeškem bylo porušení rychlostních limitů, které jsme zjistili v 235 případech. Pod vlivem alkoholu usedlo za volant 49 řidičů, dalších 29 řídilo pod vlivem omamných a psychotropních látek. 
 
mjr. Petra Vedrová, 7. 4. 2015 
 
 
 
AKTUALIZOVÁNO 6. 4. 14:30 hodin
 
   Velikonoční svátky na jižní Moravě začaly dvěma tragickými dopravními nehodami, při kterých zemřeli tři lidé. V pátek čelní střet s protijedoucím vozidlem nepřežil dvacetiletý řidič v brněnské Líšni, v sobotu zahynul při střetu s kamionem u Nesovic čtyřiapadesátiletý řidič osobního auta i jeho čtyřiadvacetiletá spolujezdkyně. Příčiny obou čelních střetu zůstávají v šetření kriminalistů.
 
   Jihomoravští policisté od pátku do pondělí (14:00 hodin) odhalili 25 řidičů, kteří za volant usedli pod vlivem alkoholu, dalších devět vyrazilo na silnice pod vlivem drog. Smutnými rekordmankami co do výše hladiny alkoholu v dechu se staly tentokrát ženy – jedna řidička ve čtvrtek odpoledne v Brně nadýchala 2,17 promile alkoholu a skončila v policejní cele. Ženě teprve v prosinci skončil zákaz řízení za předchozí jízdu pod vlivem alkoholu. Vzhledem k tomu, že se u ní nejedná o první takový prohřešek, dají policisté podnět k návrhu na propadnutí věci (vozidla). Další podnapilou řidičku policisté zastavili v sobotu večer na dálnici D1 u Vyškova. Dechová zkouška u ní prokázala 2,19 promile alkoholu. Také tato žena se bude zpovídat z přečinu Ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté se však zaměřili nejen na osobní vozidla. V Ráječku kontrolovali řidiče motorové koloběžky, který byl pod vlivem drog, což prokázal provedený test. V pátek kontrolovali brněnští policisté také restaurace a zjišťovali, zda se v nich nepodává alkohol mladistvým. U tří nezletilých byla dechová zkouška pozitivní, jeden z chlapců nadýchal 1,8 promile. Všechny tři jsme předali rodičům.
 
mjr. Petra Vedrová, 6. 4. 2015
 
Zvukový záznam: doprava_0604.mp3     
 
 
   Prodloužený velikonoční víkend bude i v letošním roce ve znamení zvýšené míry dohledu policistů nad silničním provozem. Nejen na hlavních tazích lze počítat s nárůstem intenzity dopravy, či s riziky v podobě svátečních řidičů nebo těch, kteří se před jízdou posilnili alkoholem nebo podcenili odbourávání zbytkového alkoholu z předešlého dne. V průběhu loňských velikonočních svátků policisté na jižní Moravě přistihli osmatřicet podnapilých řidičů, pět z nich mělo účast na dopravní nehodě. Policisté služby dopravní a pořádkové policie se zaměří zejména na plynulost silničního provozu a rychlé řešení případných nehod tak, aby co nejméně komplikovaly zvýšený provoz na silnicích. V loňském roce vyjížděli policisté k padesáti dopravním nehodám – jednu z nich způsobil teprve osmnáctiletý podnapilý mladík, který naboural do zdi domu v brněnských Bosonohách. O svůj čerstvě získaný řidičský průkaz tak téměř obratem přišel.
 
   Vzhledem k zimnímu charakteru počasí avizovanému na sváteční víkend doporučujeme řidičům odložit i výměnu zimních pneumatik a počkat s ní na příznivější klimatické podmínky.
 

   S bezpečnostní silničního provozu souvisí i celá řada preventivních aktivit – jednou z nich je každoroční celorepublikový projekt „Zebra se za tebe nerozhlédne,“ který probíhal před velikonočními školními prázdninami a který je zaměřený na upevňování správných návyků při přecházení silnice u školních i předškolních dětí. Řidiče, kteří při policejní kontrole úspěšně „projdou“ dechovou zkouškou s naměřenou nulovou hodnotou alkoholu v dechu, zase pracovník BESIPu odmění jednorázovým alko testerem, a zástupce Českého svazu pivovarů a sladoven zase nealkoholickým pivem v rámci preventivní akce „Řídím, piju nealko,“ která bude probíhat v pátek v Brně.

Zvukový záznam: Velikonoce_0204.mp3

mjr. Petra Vedrová, 2. 4. 2015

vytisknout  e-mailem