Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Případů skimmingu stále přibývá

KRAJ: Jak minimalizovat riziko zneužití platební karty.  

Kriminalisté na jižní Moravě v letošním roce zaznamenali značný nárůst případů tzv. skimmingu, což je podvodné jednání, při kterém pachatelé zkopírují elektronická data z magnetického proužku platební karty bez vědomí jejího právoplatného držitele. Takto získaná data pak nahrají na novou padělanou platební kartu, kterou následně použijí k nelegálnímu výběru hotovosti, nejčastěji v zahraničí. K tomu, aby byla transakce úspěšná, však potřebují znát číselný PIN kód ke zkopírované kartě, k čemuž jim nejčastěji slouží miniaturní kamerky umístěné na bankomatu. Ty odpozorují zadávání PIN kódu, pokud si klient banky nechrání ruku při volbě čísel. Vyskytly se i případy, kdy k odpozorování PIN kódu byla použitá falešná klávesnice umístěné na originální klávesnici.

Zatímco za celý loňský rok řešili kriminalisté na jižní Moravě 4 případy skimmingu, od letošního ledna už těchto případů šetří 16. Nejvíce skutků se stalo v centru Brna, pachatelé úspěšně nainstalovali skimmovací zařízení také na bankomatech v Mikulově, Břeclavi a Vyškově, kde šetříme zatím poslední případ skimmingu. Došlo k němu v březnu na ulici Brněnské, následně se pak neznámí pachatelé pokusili o neoprávněné výběry ze zkopírovaných karet v Peru a USA, výběr hotovosti se jim však nepodařilo dokončit. Výjimkou nejsou ani výběry v Ekvádoru, Indonésii či na Taiwanu. Kriminalisté každý případ důkladně zadokumentují a při odhalování pachatelů a objasňování tohoto druhu trestné činnosti spolupracují i s kolegy z ostatních států. Při prokázání viny pachatelům hrozí za trestný čin Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku až dvanáctiletý trest odnětí svobody (v případě, že se skutků dopouštěli jako členové mezinárodní organizované skupiny, nebo svým jednáním způsobili škodu přesahující 5 milionů korun).

Bankovní ústavy provádějí řadu opatření před kopírováním údajů z platebních karet, přesto by i samotní klienti bank měli být při nakládání s kartou velmi obezřetní. PIN kód by si neměli psát ke kartě nebo na lísteček v peněžence, ani jej mít uložený v mobilním telefonu. Dnes řada bank nabízí možnost, kdy si klient sám může zvolit PIN kód, který se mu dobře pamatuje.  Pokud se v okolí bankomatu pohybují podezřelé osoby, raději jděte jinam. Transakci neuskutečňujte při jakémkoliv podezření, že něco není v pořádku. Zcela zásadním preventivním opatřením je při zadávání číselné kombinace PIN kódu zakrýt část základní desky s čísly druhou rukou tak, aby nemohlo dojít k odpozorování číselné kombinace. Při výběru z bankomatu věnujte pozornost místu, kde výběr provádíte - pokud si na bankomatu všimnete nějakých mechanických změn či máte podezření, že jsou na něm provedené nějaké konstrukční úpravy, kontaktujte bankovní společnost, jejíž číslo je na bankomatech uvedené, a neprodleně také policii na lince 158.

 

mjr. Petra Vedrová, 10. 4. 2013

 

Zvukový záznam: skimming_1004.mp3

Odkazy do noveho okna

skimming_1

skimming_1 

Detailní náhled

skimming_2

skimming_2 

Detailní náhled

skimming_3

skimming_3 

Detailní náhled

skimming_4

skimming_4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem