Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Cyklistická sezóna se blíží

BRNO: Pěšky nebo na kole – hlavně bezpečně! 

     Jaro se blíží a s ním i teplé počasí, které láká cyklisty na vyjížďku do okolí. Mnozí však netuší, že při jízdě na kole se stávají účastníkem silničního provozu, proto by se měli chovat jako řidiči a dodržovat pravidla provozu na pozemních komunikacích.  Nesmíme zapomenut také na povinnou výbavu kola a před jízdou vždy kolo řádně zkontrolovat. Přezkoumáme stav pneumatik, funkčnost brzd a řetěze. Důležitou roli v bezpečnosti hraje hlavně ochranná přilba, kterou je nutné mít nasazenou a řádně připevněnou (zabrání 85% úrazů hlavy a 88% úrazu mozku). Povinnost helmu použít mají děti do 18 let, ale doporučujeme ji nosit i osobám starším. U cyklistů se zde jedná totiž o nejčastější příčinu zranění, či úmrtí.

     Jak chodci, tak i cyklisté zapomínají na správné oblečení obohacené na reflexní prvky (reflexní prvky jsou pro řidiče viditelné až na vzdálenost 200 metrů). Cyklistům připomínáme pravidlo „není důležité vidět, ale být viděn“.Cyklisté porušují pravidla nejvíce v oblastech nerespektování dopravních značek a ignorováni světelné signalizace, jezdí za snížené viditelnosti bez předepsaného osvětlení a mají nevyhovující stav kola. Cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít za jízdy světelné označení připevněné na kole, kdy ve předu je zbarven bílým světlem a zadním světlem červené barvy, nebo i přerušovaným světlem červené barvy.

     Se začátkem cyklistické sezóny se zde vyskytuje i množství krádeží kol. Majitelé by měli dát zřetel na zabezpečení a ochranu svého kola pomocí kvalitních zámků a vzít se sebou veškeré cenné doplňky.

(NE) BEZPEČNOST- chodci či cyklisté si svoji cestu zpříjemňují posloucháním hudby ze sluchátek, ale často si neuvědomují, že tím ohrožují sebe i ostatní účastníky na silnici. 

CHODCI A CYKLISTÉ: NEVNÍMÁTE - NESLYŠÍTE - NEREAGUJETE NA:

  • Dění ve svém okolí
  • Zvukové signály ostatních účastníků silničního provozu - (klakson vozidel – cyklistů - motocyklistů, hlasové upozornění ostatních chodců...)

  • Výstražné signály - (majáky, výstražné znamení na železničním přejezdu, varovné vyzvánění tramvají…)

  • Vozidla kolem sebe

  • Náhle vzniklá nebezpečí: Vyjíždění a couvání vozidel z nečekaných a nepřehledných míst

POZOR: mějte na vědomí, že alkohol či omamné látky nepožíváme před jízdou, ani během ní. Pokud je cyklista pod vlivem takových látek, ohrožuje sebe i ostatní. V takovém případě je na něj pohlíženo, jako na řidiče motorového vozidla.

 

nprap. Petra Hrazdírová

Odkazy do noveho okna

DSC01491

DSC01491 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem