Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

2013: Nárůst trestné činnosti i zvýšení objasněnosti

Statistiky kriminality a dopravní nehodovosti na jižní Moravě. 

Také pro letošní rok má jihomoravská policie stanoveny priority, na které se policisté vnější služby i služby kriminální policie a vyšetřování intenzivně zaměří v rámci výkonu služby. Priority zvolené na základě vývoje bezpečnostní situace v regionu dnes na tiskové konferenci představil ředitel jihomoravské policie plk. Ing. Leoš Tržil:
 
  • V oblasti dopravy se stejně jako v loňském roce zvlášť zaměříme na zvýšení bezpečnosti nemotorizovaných účastníků silničního provozu a jejich bezpečné chování, stejně jako na zvýšení bezpečnosti spolucestujících ve vozidlech.
  • Další prioritou je odhalování trestné činnosti na úseku toxi a návykových látek, pod jejichž vlivem řada uživatelů navíc stále častěji usedá za volant.   
  • S výrobou a užíváním návykových látek úzce souvisí také majetková trestná činnost, zejména krádeže a vloupání do rodinných domů a bytů.
  • V souvislosti s některými akcemi avizovanými na letošní rok se zaměříme také na potírání projevů rasismu a extremismu.  
  • Vzhledem k tomu, že stále větší podíl trestné činnosti se odehrává v prostředí internetu, prioritou bude také informační kriminalita, stejně jako zajišťování výnosů z trestné činnosti.
Co se týče statistických údajů za uplynulý rok, došlo na jižní Moravě nárůstu trestné činnosti o 278 případů. Nejvýrazněji se tento trend projevil na teritoriu Městského ředitelství Brno a Územního odboru Brno venkov.  Naopak pokles počtu oznámených případů jsme zaznamenali na Znojemsku a na Územním odboru Blansko-Vyškov.  
 
Pozitivní je skutečnost, že zároveň vzrostla i objasněnost trestné činnosti. Statistický přehled obecné i hospodářské kriminality najdete v prezentaci přiložené pod článkem.
 
K mírnému nárůstu došlo v roce 2013 i u dopravních nehod. Bohužel při nich vloni zemřelo 55 osob, což je o 5 více než v roce 2012. Klesl naopak počet těžce zraněných a také počet nehod, při kterých policisté u účastníka zjistili požití alkoholu. Vývoj dopravní nehodovosti je k dispozici v prezentaci pod článkem.
 

 

mjr. Petra Vedrová, 23.1.2014

vytisknout  e-mailem