Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Odjely do Alp a zemřely, obě...

Kriminalisté vyšetřují dvě tragická úmrtí žen, chtěly pokořit ferraty a zemřely pod vedením průvodce. 

Kriminalistům z Českých Budějovic se podařilo rozplést mimořádný případ dvou tragických úmrtí mladých žen, k nimž došlo v rakouských horách, na tzv. ferratách. Spojovacím článkem obou tragédií je pětatřicetiletý horský průvodce z Českých Budějovic. Tento muž byl hlavním organizátorem výprav do Rakouské republiky na ferraty, pomáhal mu jeho sedmatřicetiletý kamarád z Českého Krumlova. Podle dosavadního vyšetřování měli oba obvinění muži porušit řadu pravidel pro pohyb na horách, včetně chybějících profesních oprávnění. Důsledkem byly ztráty dvou lidských životů. Co se konkrétně na dvou výpravách stalo?

Hlavní organizátor výpravy (muž z Českých Budějovic) zrealizoval zájezd do Rakouska na zajištěnou cestu (ferratu) Wilddfrauensteig. Zájezd zorganizoval za úplatu pro dvě desítky zájemců. Zájezd se konal v červenci 2019. Přestože zájezd se zdoláním ferraty garantoval zajištěním své přítomnosti, tzn. přítomností horského průvodce, tak se zájezdu nezúčastnil a svou odpovědnost přenesl na svého kamaráda z Českého Krumlova. Ten však neměl profesní kvalifikaci horského průvodce a pravděpodobně ani potřebné zkušenosti pro vedení takového počtu osob v náročném horském terénu. Také nerespektoval doporučení Unie asociací mezinárodních horských průvodců (UIMLA), stanovující maximálně šest klientů na jednoho profesionálního horského vůdce. Navíc ani jeden z obviněných mužů  před začátkem výstupu na ferratu nereagoval na informace o počasí, zejména na varování o výskytu bouřek v dané oblasti. Pravděpodobně v důsledku všech jednotlivých pochybení jedna členka skupiny, čtyřiadvacetiletá žena, při nebezpečném sestupu na mokrém povrchu uklouzla a po strmém pádu utrpěla smrtelná zranění. Přivolaným rakouským záchranářům pak zájezd obviněný muž z Českého Krumlova prezentoval jako akci skupiny nadšených turistů. Rakouskými orgány tak byla věc uzavřena jako nešťastná tragická nehoda turisty.

Vyšetřovatelé zjistili, že pro vedení takovéhoto organizovaného zájezdu je však zapotřebí být mezinárodním horským vůdcem, k čemuž ani jeden z obviněných neměl oprávnění. Na tuto tragickou událost zareagovala Česká asociace horských průvodců a z důvodu zjištěných zásadních pochybení obviněného z Českých Budějovic vyloučila z asociace. Přišel tím o kvalifikaci průvodce.  

To však pro obviněného nebylo asi žádnou překážkou, neboť ve svém nebezpečném podnikání pokračoval a dál nabízel zájezdy. V srpnu 2020 pak zorganizoval další výpravu, tentokrát na jinou zajištěnou cestu (ferratu) Drachenwand. Zde svou nedbalostí způsobil smrt další, tentokrát pětadvacetileté ženy. Co se konkrétně podle vyšetřovatelů stalo? Opět za úplatu organizoval výstup na obtížnou ferratu, kde vedl skupinu zhruba patnácti osob, včetně začátečníků. Před nástupem na trasu do skupiny zařadil pětadvacetiletou ženu, začátečnici, a to přesto, že neměla řádnou výstroj, čímž nesplnil svou úlohu profesionálního průvodce, když ji z akce nevyloučil. Žena na feratě od samého začátku nedokázala postupovat bez fyzické pomoci ostatních z výpravy, na vrcholu vykazovala známky psychického i fyzického vyčerpání, na což původce nijak nereagoval. Žena se pak při sestupu zřítila z výšky kolem 50 metrů a zemřela.

Ani po této tragédii se však nezachoval v souladu s etikou dané profese a vyšetřujícím rakouským policejním orgánům vědomě zatajil, že je organizátorem placené výpravy či akce.

Čeští policisté se o srpnové tragédii dozvěděli až díky trestnímu oznámení advokátky zastupující rodinu druhé zemřelé ženy, vyšetřovatelé tak vlastně všechny skutečnosti začali rozplétat odzadu. Sami tak zjistili děsivou skutečnost, že se tragédie opakují a spojuje je jeden muž a jeho kamarád.   

Co dodat? Oba muži nyní v nejbližší době na základě podané obžaloby stanou před soudem v Českých Budějovicích, který bude rozhodovat o jejich vině a případném trestu. Hlavní organizátor – horský průvodce z Českých Budějovic, je obžalován z dvojnásobného přečinu usmrcení z nedbalosti (§ 143 odst. 1, odst. 2 trestního zákoníku) a jeho kamarád z Českého Krumlova je obžalován z přečinu usmrcení z nedbalosti (§ 143  odst. 1 trestního zákoníku).

Závěrem je na místě si položit otázku, jak bych se měl zachovat při pohybu v náročných horských terénech, třeba v Alpách, na ferratě? Rozhodně bych si měl jako svého průvodce vybrat osobu skutečně kvalifikovanou a zodpovědnou, protože svým způsobem do jejích rukou vzkládám svůj vlastní život. Je vždy nutno použít selský rozum a zvážit i své vlastní schopnosti a zkušenosti. V případě, že se svěřím do rukou profesionála (jak tomu mělo být i v těchto případech), bych měl důsledně prověřit jeho skutečnou odbornost a zkušenost. Vodítkem mohou být například stránky https://www.horskypruvodce.cz

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz 

17. května 2023 

vytisknout  e-mailem