Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Odbor služby pořádkové policie

Žádost: Žadatel si podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, ve které požadoval poskytnutí údajů jaká osoba je oprávněna za Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy oznamovat přestupky k projednání přestupkovou komisí některé z městských částí. Dále pak žádal o informaci, zda je pražské policejní ředitelství oznamovatelem a zároveň účastníkem přestupkového řízení vedeného u Městské části Praha 1 pod konkrétní spisovou značkou.  

Odpověď: Žadateli bylo sděleno, že oznamovat přestupky k projednání příslušnému správnímu orgánu je oprávněn každý příslušník Policie ČR, tato skutečnost je obecně upravena v ustanovení § 58 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, v platném znění. Problematika přestupkového řízení je dále upravena vnitřním předpisem, Závazným pokynem policejního prezidenta č. 83, ze dne 22. června 2006. Ze skutečností uvedených v příslušném zákoně a vnitřním nařízení vyplývá, že za Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy nemůže být určena jedna konkrétní osoba pro oznamování přestupků, protože oznamovat přestupek je oprávněn každý policista.
Ke druhé části dotazu bylo žadateli sděleno, že dle spisové značky není možné zjistit, které přestupkové věci se dotaz žadatele týká, ani zjistit zda je krajské ředitelství pražské policie účastníkem přestupkového řízení, protože Policie ČR má svá čísla jednací a spisové značky dalších subjektů veřejné správy neeviduje. Na Úřad městské části Praha 1 byla proto odeslána žádost o podání zprávy, kterého přestupkového řízení se dotaz žadatele týká, aby bylo možné zpracovat odpověď, která bude žadateli zaslána ihned po obdržení příslušného sdělení.     

vytisknout  e-mailem