Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Kancelář ředitele

Žadatelka si podala žádost dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve které se domáhala poskytnutí informací k jejímu podání, které se týkalo konkrétního konfliktu žadatelky. Domáhala se následujících informací: 1) Proč policistka nevyužila písemnou komunikaci, o kterou žadatelka žádala a to především z důvodu lepší průkaznosti a proč změnila nebo kdo jí nařídil změnit řešení ohledně rozhodnutí zúčastněné osoby, v případě napadení, jiným způsobem než bylo domluveno? 2) Policistka žadatelce sdělila, že její vyšetřování není standartní v této věci, proč tedy policie nepostupuje standardně? 3) Proč se policie věnuje záležitostem, které dle mínění žadatelky patří spíše jiným organům? 4) Jakým způsobem toto bude s policistkou řešeno? 

Žadatelce byly poskytnuty následující informace:
1) policistka telefonicky kontaktovala žadatelku z důvodu, že měla od žadatelky zmeškaný hovor a volala zpět. Rozhodnutí ve věci a to oznámení podezření ze spáchání přestupku správnímu orgánu, bylo vypracováno až po tomto telefonátu, proto se nelze vyjádřit k dotazu, kdo měl nařídit rozhodnutí či změnu rozhodnutí, které v tu dobu nebylo vydáno.
2) V e věci šetření přestupku proti občanskému soužití, ve kterém je žadatelka v postavení oznamovatelky a zároveň poškozené (vedeno pod č. j.: KRPA-8278-7/PŘ-2023-001322) nebylo vedeno nijak nestandardní řízení.
3) Policejní orgán je dle zásady iniciativy (§ 10 z. č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky) povinen provést úkon v rámci své pravomoci, nebo přijmout jiné opatření, aby ohrožení nebo porušení odstranil. Tedy pokud je v rámci šetření konkrétní věci zjištěno možné porušení jiných právních předpisů (byť jinou osobou), pak policejní orgán koná potřebné úkony, tedy zejména svá zjištění zadokumentuje, případně podá podnět věcně příslušnému orgánu státní správy.
4) S ohledem na výše uvedené povinný subjekt konstatuje, že dotaz žadatele směřuje do budoucnosti k vytvoření nové informace, na kterou se povinnost poskytovat informace v souladu s § 2 odst. 4 zákona 106/1999 Sb. nevztahuje.

vytisknout  e-mailem