Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Kancelář ředitele

Žadatel si podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve které se domáhal poskytnutí následujících informací 1) Jakým předpisem (stanoviskem aj.) je upraveno, co je obsahem správního (policejního) spisu v případě projednání přestupku příkazem na místě podle § 91 a § 92 zák. č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, ve znění pozdějších předpisů? 2) Jaké podklady tvoří součást správního (policejního) spisu v případě spáchání přestupku překročení nejvyšší dovolené rychlosti projednaného formou blokového řízení, tj. uložením příkazu na místě ihned zjištění přestupku (změření vozidla ověřeným měřidlem). 3) Je součástí správního (policejního) spisu v případě spáchání přestupku překročení nejvyšší dovolené rychlosti projednaného uložením příkazu na místě, i výstup z měřícího zařízení? 4) A pokud výstup z měřícího zařízení není součástí správního (policejního) spisu, jakým způsobem je zajištěna přezkoumatelnost vydaného rozhodnutí? 

Žadateli byly poskytnuty následující informace:
Ad 1) V současné době upravuje obsah spisu § 17 zákona č. 500/2004 Sb., (dále jen „Správní řád“) který v odstavci 1. říká, že „V každé věci se zakládá spis. Každý spis musí být označen spisovou značkou. Spis tvoří zejména podání, protokoly, záznamy, písemná vyhotovení rozhodnutí a další písemnosti, které se vztahují k dané věci. Přílohou, která je součástí spisu, jsou zejména důkazní prostředky, obrazové a zvukové záznamy a záznamy na elektronických médiích. Spis musí obsahovat soupis všech svých součástí, včetně příloh, s určením data, kdy byly do spisu vloženy “.
V případě projednání přestupku příkazem na místě se však jedná o zvláštní typ příkazního řízení.  Příkaz na místě je zpravidla vydáván jako první úkon v řízení, což znamená, že řízení je zahájeno a současně skončeno vydáním příkazu na místě, respektive že podpisem příkazu na místě obviněným se příkaz na místě stává pravomocným a vykonatelným rozhodnutím. Z výše uvedeného tedy vyplývá, že po potvrzení o převzetí příkazového bloku obviněným z přestupku již příslušné orgány nevyhledávají žádné důkazní prostředky a neprovádějí dokazování za účelem posouzení skutkového a právního vztahu věci.
Ad 2) Podkladem pro projednání přestupku překročení nejvyšší povolené rychlosti je výstup z měřícího zařízení, který ale není součástí spisu, protože spis ve smyslu Správního řádu se v případě uvedeného v bodu 2 nevytváří, uložení pokuty příkazem na místě je pouze zaevidováno pod číslem jednacím.
Ad 3) Není, viz bod 2).
Ad 4) Výstup z měřícího zařízení je ve formě záznamů (fotografie, video) s příslušnými informacemi, uložen na zabezpečeném úložišti PČR za pomoci programového vybavení, které je součástí měřícího zařízení a je certifikováno výrobcem ke zpracování a archivaci uvedených záznamů.   

vytisknout  e-mailem