Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Kancelář ředitele

Žadatel si podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve které se domáhal poskytnutí informací vztahujících se k oznámení na linku 158 ze dne 30. 4. 2021 v 18:57 hod k události v Domě sociálních služeb na Praze 8. Konkrétně požadoval: a) jaké úkony provedl povinný subjekt pro ověření skutečnosti, že předmětný hovor se v oné reálné době uskutečnil b) jaké úkony provedl povinný subjekt ke zjištění, kdo z příslušníků povinného subjektu v rámci hovoru hovořil s oznamovatelkou c) po skončení hovoru se zvukový záznam automaticky uložil do záznamové databáze a zanechal tak digitální stopu, žádal o poskytnutí této digitální stopy d) v rámci odhalování trestných činů disponuje povinný subjekt možností, jak se dostat i ke smazaným informacím, za použití těchto prostředků by měl povinný subjekt být schopen se ve svých zařízeních dostat ke smazaným informacím, žádal o poskytnutí dohledaných smazaných informací popř. digitálních stop, které se smazanou informací 

Žadateli byly poskytnuty následující odpovědi:

Ad a) O stanovisko bylo opakovaně požádáno Obvodní ředitelství policie Praha 3, Skupina vnitřní kontroly a také Integrované operační středisko Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy, kdy jejich odpovědi byly zapracovány do předchozích sdělení informací/rozhodnutí o odmítnutí žádosti o informace. Obvodní ředitelství policie Praha 3, Skupina vnitřní kontroly opětovně sdělila, že, provedeným šetřením v policejním systému JITKA nebylo zjištěno, že by kdokoli dne 30. 4. 2021 v 18:57 hodin učinil oznámení na tísňovou linku 158 v souvislosti s událostí v Domě sociálních služeb na Praze 8. Pokud bylo oznámení, v souvislosti s výše uvedeným, na tísňové lince přijato, nejednalo se o tísňovou výzvu, kterou by operátor linky 158 přijal, založil událost v IS JITKA a předal ji operačnímu důstojníkovi. Archivace všech hovorů na LTV 158 je dle ZPPP č. 109/2009, čl. 14 archivována max. 90 dnů, poté jsou hovory automaticky mazány (přepisovány) dalšími daty (hovory), žádná digitální stopa po hovoru nezůstává zaznamenána. Žádným sofistikovaným softwarem k dohledávání smazaných (přepsaných) datových informací zdejší součást nedisponuje. Dle vyjádření pracovníků Odboru informačních a komunikačních technologií je po smazání a přepsání místa na HDD jinými daty nedohledatelné.

Ad b) Vzhledem k výše uvedenému, protože nebyl dohledán specifikovaný hovor ani žádná tísňová událost, nebyl v rámci vyřizování žádostí žadatele dle zákona č. 106/1999 Sb. prováděn jakýkoliv úkon ke zjištění, kdo z příslušníků povinného subjektu v rámci hovoru mluvil s oznamovatelkou. Vzhledem k počtu všech telefonátů a dalších možných služebních kombinací (např. v případě obsazení všech linek Integrovaného operačního střediska hl. m. Prahy je hovor přesměrován na jiné integrované operační středisko PČR s volnou linkou), by uvedené pro povinný subjekt představovalo nepřiměřenou zátěž a s pravděpodobností hraničící s jistotou by se nepodařilo ustanovit konkrétního příslušníka a vyvolat jeho paměťovou stopu, který měl, údajně přijmout hovor dne 30. 4. 2021, o kterém však není aktuálně dohledán po linii povinného subjektu žádný záznam.

Ad c) Informace k volání na linku 158, dle uvedených specifik, po linii povinného subjektu ke dni podání žádosti neexistuje. Archivace všech hovorů na LTV 158 je dle ZPPP č. 109/2009, čl. 14 archivována max. 90 dnů, poté jsou hovory automaticky mazány (přepisovány) dalšími daty (hovory), z toho je zřejmé, že žádná digitální stopa z údajného hovoru není ke dni podání žádosti zachována.

Ad d) viz odpověď Ad c). Automatické mazání bylo provedeno nejpozději 90 dní po 30. 4. 2021.

vytisknout  e-mailem