Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Kancelář ředitele

Žádost: Žadatelka si podala žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Žádala o poskytnutí informací v souvislosti se zásahy Policie ČR v centrále společnosti Rohlík.cz. Konkrétně požadovala sdělení, zda bylo zahájeno správní řízení, případně v jaké fázi se nachází, specifikaci přestupků, uložení případných sankcí a zda byly předány informace Státnímu úřadu práce či jinému správnímu orgánu za účelem zahájení řízení. 

Odpověď:  Žadatelce byly poskytnuty následující informace.

Povinnému subjektu není při potírání neoprávněného zaměstnávání cizinců zákonem svěřena pravomoc vést správní řízení, tudíž nebylo ze strany povinného subjektu zahájeno jakékoliv řízení. V souvislosti s pobytovou kontrolou dne 9. 3. 2017 bylo s 86 cizinci zahájeno řízení o správním vyhoštění dle tehdejšího ustanovení § 119 odst. 1 písm. b) bod 3 zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území ČR (dále jen „cizinecký zákon“), neboť vše nasvědčovalo tomu, že byli na území zaměstnáni bez povolení. Z toho 68 případů bylo pravomocně ukončeno rozhodnutím o správním vyhoštění z území členských států EU dle tehdejšího ustanovení § 119 odst. 1 písm. b) bod 3 cizineckého zákona. V 17 případech bylo řízení o správním vyhoštění zastaveno dle ustanovení § 66 odst. 2 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád (dále jen „správní řád“). Ve zbylém 1 případě řízení stále probíhá, jelikož bylo odvolacím orgánem vráceno k novému projednání.
Při kontrole dne 7. 11. 2018 bylo v 6 případech fyzickým osobám vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění z území členských států EU podle tehdejšího ustanovení § 119 odst. 1 písm. b) bod 3 cizineckého zákona, neboť na území byly zaměstnány bez oprávnění k pobytu (ve 3 případech bylo těmto cizincům uloženo správní vyhoštění na dobu 30 měsíců, 1 cizinec na dobu 4 let a 2 cizinci na dobu 3 let). Všechna tato správní rozhodnutí se stala pravomocnými.
K fyzickým osobám bylo přijímáno správní opatření a bylo vedeno správní řízení o správním vyhoštění z území v souladu s ustanovením cizineckého zákona. Fyzické osoby naplnily skutkovou podstatu obsaženou v tehdejším ustanovení § 119 odst. 1 písm. b) bod 3 cizineckého zákona, podle které policie vydá rozhodnutí o správním vyhoštění cizince, který pobývá na území přechodně, s dobou, po kterou nelze cizinci umožnit vstup na území členských států EU, a zařadí cizince do informačního systému smluvních států, je-li cizinec na území zaměstnán bez oprávnění k pobytu, anebo povolení k zaměstnání, ačkoli je toto povolení podmínkou výkonu zaměstnání, nebo na území provozuje dani podléhající výdělečnou činnost bez oprávnění podle zvláštního právního předpisu anebo bez povolení k zaměstnání cizince zaměstnal nebo takové zaměstnání cizinci zprostředkoval.
Cizincům jako fyzickým osobám bylo uloženo správní vyhoštění podle tehdejšího ustanovení § 119 odst. 1 písm. b) bod 3 cizineckého zákona, které je spojeno s dobou, po kterou jim není umožněn vstup na území členských států EU v rozmezí doby 6 měsíců až 4 roky, kdy podle této skutkové podstaty je oprávněna policie uložit správní vyhoštění až na dobu 5 let. V druhém případě dne 7. 11. 2018 byla pobytová kontrola provedena za účasti Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu, přičemž ten sám šetří případné přestupkové jednání na úseku zaměstnanosti.

vytisknout  e-mailem