Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Kancelář ředitele

Žádost: Žadatel si podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Žádal o poskytnutí následujících informací, které mu byly poskytnuty. 

1) Co policie vykonávala za úkon 7. 10. 2020 v souvislosti s ředitelem MP Praha 1 a soudem?
Obvodní ředitelství policie Praha I v souvislosti se soudním jednáním, které probíhalo u Okresního soudu Praha - západ v Praze 1, Karmelitská ul., prováděla dohled na zajištění veřejného pořádku. Důvodem dohledu na veřejném pořádku v souvislosti se soudním jednáním nebyla osoba ředitele MP Praha 1, ale mediální aktivity druhého z účastníků soudního přelíčení, který svolával své příznivce, aby jej přišli podpořit. Na základě toho byla situace vyhodnocena jako možné narušení veřejného pořádku a soudního jednání. Justiční stráží byla na PČR sdělena informace o probíhajícím jednání, což bylo rovněž vyhodnoceno jako sdělení informace k posouzení situace s možným narušením veřejného pořádku. Rozhodnutí o nasazení sil a prostředků bylo provedeno na základě vlastního zhodnocení situace ze strany PČR.
2) Jaká jsou rozhodovací kritéria PČR o poskytnutí ochrany osobě?
Poskytnutí ochrany osobě (krátkodobá ochrana) je upraveno v § 50 zák. č. 273/2008 Sb., o Policii ČR, případně pak v §§ 21 a 49.
3) Kdo požádal PČR, aby chránila ředitele MP Praha 1?
Nikdo. Jednání druhého z účastníků soudního jednání a jeho příznivců po skončení přelíčení jen potvrdilo předpoklady PČR o možném narušení veřejného pořádku.
4) Jak si lze objednat ochranu PČR a v případě zneužití je jaký postih?“
Objednat si ochranu PČR nelze, viz odpověď č. 2. V rámci Krajského ředitelství policie hl. města Prahy neevidujeme žádné zneužití policistů v rámci ochrany fyzické osoby.

vytisknout  e-mailem