Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Kancelář ředitele

Žádost: Žadatel si podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Žádal o poskytnutí informací k požáru v Pekárenské ulici v Praze 4, v návaznosti na reportáž ze serveru http://aktu.news/podvody-jak-z-devadesátek-dil-prvni-kdo-je-kdo/. Konkrétně požadoval informace zda: 1. Byly tyto informace předány vyšetřovatelům a lze je považovat za validní? 2. Je případ v tuto chvíli odložen či ve fázi nového vyšetřování? 3. Reportér hovoří o dalších kauzách týkajících se jednatele předmětné společnosti. Jsou tyto předmětem šetření PČR? 4. Můžeme této reportáži věřit? 

Odpověď:  Žadateli byly poskytnuty následující informace.
Ad 1. Policie těmito informacemi disponuje. Nové informace byly prověřeny, ale nebyly zjištěny takové skutečnosti, které by opravňovaly vést trestní řízení proti konkrétní osobě.
Ad 2. Věc je odložena dle ust. § 159a odst. 5 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů.
Ad 3. Ano.
Ad 4. Jedná se o dotaz na názor - na hodnocení reportáže. Podle § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. se povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informaci. Povinný subjekt je povinen poskytovat pouze ty informace, které se vztahují k jeho působnosti, a které má nebo by měl mít podle obecně závazného právního předpisu k dispozici. Zákon č. 106/1999 Sb. nestanovuje povinnost nové informace vytvářet či vyjadřovat názory povinného subjektu k určité problematice, či vytvářet hodnocení na základě podané žádosti.

vytisknout  e-mailem