Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Kancelář ředitele

Žádost: Žadatel si podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Žádal o poskytnutí níže uvedených informací. 1) Který kontrolní orgán PČR nebo GIBS se zabývá řešením události popisované na webu ČT 24 https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3219205-policista-bez-rousky-dal-pri-zasahu-facku-opilci-ukazalo-video-hamacek-se-za (dále jen událost)? 2) Byl policista, který v dané události udeřil osobu sedící na lavičce do tváře postaven mimo službu? 3) Je událost vyšetřována pro podezření ze spáchání trestného činu? 4) Která opatření byla vůči policistovi přijata? (postavení mimo službu, snížení platu a další) 5) Která opatření (postavení mimo službu, snížení platu a další) policistovi v současné chvíli hrozí? 

Odpověď:  Žadateli byly poskytnuty následující informace.
ad 1) - v současné době věc prověřuje policejní orgán GIBS;
ad 2) – pokud se jedná o zproštění výkonu služby dle § 40 zák. č. 361/2003 Sb., o služebním poměru
příslušníků bezpečnostních sborů, tak k dnešnímu dni nebyl dotčený policista zproštěn výkonu služby;
ad 3) - povinný subjekt touto informací nedisponuje, viz sdělení ad 1);
ad 4) - po linii povinného subjektu je v současné době s dotčeným policistou vedeno řízení ve věcech
služebního poměru ve vtahu k podezření z porušení krizových opatření (povinnost nosit ochranu dýchacích cest) stanovených § 92n odst. 1 písm. b) zák. č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví;
ad 5) -v § 92n odst. 3 zák. č. 258/2000 Sb. je uvedeno, že za tento přestupek lze uložit pokutu, její výši nelze predikovat, neboť řízení ve věcech služebního poměru není ukončeno. Pokud se týká dalších opatření ze strany povinného subjektu, tak tyto budou případně přijata služebním funkcionářem na základě výsledku šetření policejního orgánu GIBS a to v souladu se zák. č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.

vytisknout  e-mailem