Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Žena do zadržení vyráběla pervitin

Dne 26. června policisté obvinili 26letou ženu ze Šumperka z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. 

 

Dne 29. 6. 2010 od 9.00 hodin, proběhla v zasedací místnosti Územního odboru Policie České republiky Šumperk, tisková konference k úspěšné realizaci případu trestné činnosti nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

 

V pátek 25. června provedli policisté Územního odboru Policie České republiky opatření, do kterého bylo nasazeno dvanáct policistů služby kriminální policie a vyšetřování a deset policistů vnější služby. Do akce byl nasazen služební psovod se speciálním psem na vyhledávání omamných a psychotropních látek. V rámci opatření pak policisté provedli domovní prohlídky v Šumperku a v Ústí nad Orlicí, při kterých byla zajištěna varna na výrobu pervitinu, léčiva a chemikálie potřebné pro jeho výrobu, plynové zbraně, napodobeniny bankovek (české koruny a eura), výpočetní technika a další věci pocházející z trestné činnosti.

 

Dne 26. června pak policisté obvinili 26letou ženu ze Šumperka z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.Obviněná je již v současné době šumperskými kriminalisty stíhána pro stejný trestný čin, kterého se dopouštěla od června do prosince 2009. Za toto období ji bylo sděleno obvinění 7. ledna 2010 a byla stíhána na svobodě. Současné trestní stíhání za období od prosince 2009 do června 2010 je vedeno jako pokračování v páchání trestného činu. Kriminalisté podali návrh na vzetí obviněné do vazby, který Okresní soud v Šumperku akceptoval.

 

Šetřením policistů a výslechy obviněné a svědků bylo zjištěno následující :Žena do zadržení vyráběla pervitin nejméně jednou týdně, a to na různých místech v Šumperku a Ústí nad Orlicí. K výrobě používala léky obsahující efedrin nebo jeho deriváty, především Modafen. Po omezení prodeje a registraci osob v lékárnách, které tyto léky nakupují, přešla na výrobu z polského léčiva Sudafet. Pro léky jezdila se společníky do Polska, kde jezdili po různých lékárnách. Ostatní chemikálie nakupovala ve specializované prodejně v Brně, na svůj vlastní živnostenský list.Obviněná za stíhaní období vyrobila nejméně 125 gramů pervitinu v hodnotě nejméně 225000 Kč, kdy část spotřebovala pro sebe a své blízké a část prodala dalším osobám. Jeden gram látky prodávala za částku 1800 Kč. Uvedené množství vyrobeného pervitinu a finanční částka z výroby získaná jsou na samé spodní hranici, pravděpodobně bylo vyrobeno množství dva až třikrát větší. Za trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí pachateli podle trestního zákoníku trest odnětí svobody v délce jednoho až pěti let.

 

Kriminalisté současně prošetřují okolnosti vztahující se k zajištěným napodobeninám bankovek. Pokud by bylo prokázáno spáchání trestného činu padělání a pozměnění peněz, hrozí pachateli trest odnětí svobody až na osm let.

por. Mgr. Miloslav SVATOŇ

vytisknout  e-mailem